Balkong eller veranda? Slik beiser du

Balkong eller veranda- dette bør du tenke på

Flere og flere legger treverk på sine balkonger og verandaer, for å få den gode, behagelige følelsen under føttene. Det blir ofte varmt og godt på en balkong, så det er viktig å beskytte treverket selv om du har tak over- det er solen som er treverkets største fiende. Med enkle steg kan du fornye balkongen eller verandaen med en ny, fresh farge og samtidig sørge for at treverket holder seg pent lengre. Og ikke minst skåner føttene for ubehagelig flis.

Steg for steg

1

Hvordan unngår man flisete treverk?

Ved å behandle treverket med olje eller beis, sørger du for å «mette» treverket og dermed beskytte det mot oppsprekking og flising. Vet du ikke hvilket produkt du vil bruke? Her forklarer vi nærmere om forskjellene på maling, olje og beis.

Har du lagt nytt, impregnert tregulv så kan det være lurt å ta en titt på denne artikkelen. Har du grånede bord må litt mer forarbeid til, men det løser seg enkelt med en god rens og sliping.

2

Samarbeid med naboen under

Det kreves en del vann for å få til en skikkelig rens, og dermed bør man si ifra til naboen under om planene. Kanskje man til og med kan gjøre det samtidig, så blir ikke dette et problem.

Lån deg en vannslage og sørg for å ha godt utstyr klart å tilgjengelig, så kutter du ned på omfanget og du jobber raskere.

Les også: Dette utstyret bør du ha

3

Velg materialer som krever lite vedlkehold

Har du fremdeles ikke bestemt deg for materialvalg, kan det være lurt å tenke over tilgangen til vann og dette med rensing. Skal du få til god vedlikehold så må du ha dette. Kanskje et enklere materiale vil være riktigere for deg med mindre tilgang. Vi har listet opp fordeler og ulemper med materialene på markedet her.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss