Beise terrassen – fem vanlige feil

Fem vanlige feil du vil unngå

Klar for å sette igang med terrassesesongen? Da er beisejobben ofte først på lista. Her er fem vanlige feil du bør unngå når du beiser terrassen. Styr unna disse så blir både resultatet bedre, og du slipper kanskje gjøre jobben igjen like fort. I tillegg får du det kanskje litt hyggeligere også.

Steg for steg

1

Å slurve med forarbeidet

Dette er en av de vanligste feilen når beisleverandørene får klager fra forbrukere. Man gjør en veldig forenklet vaskejobb, og noen hopper også over den da de synes terrassen ser lite skitten ut.

Den er mye mer skitten enn du tror, og resultatet blir mer holdbart om du gjør dette riktig.

Skrubb terrassen grundig for å fjerne f.eks. pollen og alger, eller gamle beisrester. Husk også å slipe for et jevnere underlag. Dette er viktig for å få et fint resultat som også er vennlig mot bare føtter.

Les mer om våre beste tips til forarbeidet her.

2

Å bruke høytrykkspyleren for nært treverket når du spyler

Da risikerer du å skade treverket med trykket fra strålen, det kan både flise seg opp og i tillegg vil trykket skyte ut store mangder vann innunder og bak bord, som ikke er nødvendig. Noen hæytrykkspylere har eget verktøy til terrasse, og kan skrues ned til lavt trykk, dette bør isåfall gjøres om du likevel ønsker å bruke den.

Vi anbefaler å heller bruke en terrasseskrubb når du rengjør, dette er mye mer skånsomt for treet. La renseproduktet virke godt før du begynner å skrubbe og skylle, her begynner mange å skylle for tidlig.

3

Å påføre for mye eller for lite beis

Veldig mange påfører mye beis på underlaget slik at man sikrer «et skikkelig godt lag» og påfører flere strøk med beis. På den måten tror man vil ha en bedre beskyttet terrasse hvor beisen holder lengre. Dette er sjeldent en god løsning, og er kun noen få beistyper hvor man kan gjøre dette.

Den vanligste beistypen som flest bruker i Norge vil faktisk sprekke opp raskere og ha dårligere holdbarhet. Du skal kun ha på ett strøk med beis, og strøket skal trekke godt inn i treverket, og ikke ligge som en «film» på overflaten. Ikke for lite, og ikke for mye.

Undesøkelser vi har gjort viser at pensel legger ofte igjen for lite beis, og er sikker derfor mange ønsker å gå over en gang til med mer produkt. Og det skal man da altså ikke gjøre.

Vi har brukt flere år på å utvikle et produkt som løser dette problemet på en god måte, så enkelt som mulig for deg som forbruker. Innovasjonen EasyPad blir lansert i disse dager, og du kan lese mer om den her.

4

Å ikke tenke på været

Dette er på lista over de vanligste feilene, men burde kanskje vært punkt nummer 1. Ikke forhast deg- det kan gi mere jobb enn du ønsker. Treverket skal være gjennomtørt når du begynner- ikke bare overflatetørt. Her er det mange som feiler. En tommelfingerregel er at på våren kan det ta flere uker for å tørke, på en varm sommerdag 2-3 dager.

Hva er konsekvensen? Jo, vann finner alltid veien ut. Er det et lag med beis i veien, så stopper det ikke vannet innenifra. Det kan krakilere og sprekke opp den nylagte beisen og den holder mye kortere, i tillegg til at det ser veldig lite pent ut.

Mal i riktig vær: våre beste tips om vær og tørketid.

5

Å sløse unødvendig med tid og energi

Vi ser stadig folk sitter på knærne og beiser med pensel. Dette tar fryktelig mye lengre tid enn nødvendig og ikke minst veldig slitsomt! Vi har utviklet produkter som skal skåne både knær og rygg- men også tiden du bruker. Aldri har det vært enklere å beise terrassen.

Og husk- bruk ALLTID et forlengerskaft for den beste arbeidsstillingen, både til forarbeidet og påføringen.

Lykke til!

Terrasseguide: Alt du trenger å vite

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss