Spill av video

Beskytt huset med riktig malingstykkelse

Beskytt huset med riktig malingstykkelse

Når du skal male huset, er det mye du skal tenke på. Hva skal du bruke av maling, oljedekkbeis, eller beis? Hva er forskjellene på dette og ikke minst hvor lenge vil det være til neste gang jeg trenger å gjøre det igjen? Uansett påføringsprodukt, er det viktig å få på riktig mengde, og ikke minst et jevnt og dekkende resultat.

Steg for steg

1

Penselen er avgjørende

Jordan har lansert en serie med pensler for utendørsmaling- og beisprodukter. Disse penslene har ekstra godt opptak, slik at det drypper og søler lite- men er optimalisert for å legge igjen riktig tykkelse på produktet det påfører. Dette går på spenst i selve busten, og hvilke egenskaper den har. En for myk bust vil ikke klare å dra med seg malingen/beisen, og en for stiv bust vil dra med seg for mye og vil være ubehagelig å jobbe med. Derfor jobber vi med å sette sammen den helt perfekte miksen nettopp for å levere optimalt på dette.

I tillegg til kvaliteten og type maling/beis, vil altså penselen ha stor betydning for selve tykkelsen på påføringen av produktet, som igjen bestemmer hvor godt treverket blir beskyttet og hvor lenge det er til neste gang du må gjøre det igjen.

Her kan du lese mer om den nye penselen

2

Hva er riktig malingstykkelse?

Det smarteste du kan gjøre er å lese nøye på produktets bakside før du setter igang med jobben. Der står det anbefalt bruk av maling/beis, gjerne i form av hvor mange strøk og hvor mange kvadratmeter 1 liter skal dekke. Dette varierer fra produkt til produkt.

Så spiller underlaget inn. Hvor sugende underlaget er definerer hvor mye du må bruke også. Her er det litt forskjell på om du skal male med en dekkende behanling, eller ønsker en mer transparent behandling, slik som beis. Den vandligste behandlingen i Norge er dekkende i form av maling eller dekkbeis, og her vil det være viktig å «mette» et veldig sugende underlag godt. Blir strøkene for tynne, må man ta flere, og det blir mer jobb.

3

Hvilke maling er enklest å få riktig beskyttelse med?

Dette kan for mange virke noe overveldende og uoversiktlig. Hvorfor er det så mange produkter til å male huset? Og hva er egentlig forskjellene? Jo, de er ganske store. Her er faktisk pris en ganske god indikasjon på kvalitet. Se etter produkter med lange vedlikeholdsintervaller, altså hvor ofte du må vedlikeholde eller male/beise igjen.

Et kvalitetsprodukt vil også være lettere å male med, og større sjanse for å legge igjen riktig mengde maling, som igjen beskytter huset bedre over tid.

Klar for å sette igang med malejobben. Ikke glem det viktige forarbeidet!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss