5 myter om maling

Penselen har ingen betydning for sluttresultatet og ruller skal man bare bruke innendørs? Eller? Vi tar en nærmere titt på fem vanlige myter om maling.

Steg for steg

1

Resultatet blir det samme enten jeg bruker en enkel pensel eller en kvalitetspensel.

Feil. En god pensel har mange fordeler. Den har et behagelig grep, bedre malingsopptak og bedre dekkevne og finish. Ta godt vare på penselen etter avsluttet arbeid så sparer du både tid og penger. Du får også et bedre sluttresultat sammenlignet med slitte og dårlige pensler.

2

Klargjøring og rengjøring av flaten som skal males eller tapetseres er ikke så farlig.

Feil. Med en overflate som er ren og jevn går arbeidet lettere og du får et resultat som holder seg fint lengre. Du risikerer heller ikke at malingen eller tapetet slipper fra overflaten eller at skitt og andre småskader synes igjennom.

3

Uansett oppgave fungerer det fint med samme type pensel eller rulle som jeg alltid bruker.

Feil. Hvilket malerverktøy du trenger for å få et godt resultat og god arbeidsflyt, avhenger helt av hva du skal male. Det finnes for eksempel pensler som er tilpasset å male treverk, vegger eller vinduer. Det samme gjelder for ruller. Noen ruller er tilpasset grove eller jevne underlag, mens andre er laget spesielt for glatte underlag.

4

Man trenger ikke forlengerskaft når man skal male store overflater.

Feil. Å male store overflater kan være slitsomt. Bruker du et forlengerskaft til rullen får du en mye bedre arbeidsstilling og arbeidet går mye lettere. Husk også å ta pauser innimellom om det er mye som skal males.

5

Ruller brukes kun innendørs.

Feil. Rulle er et utmerket verktøy å bruke utendørs og gjør jobben mye lettere når du skal male for eksempel terrassen eller en fasade.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss