Spill av video

Forarbeid beise terrasse – steg for steg

Godt forarbeid før beising, gir en motstandsdyktig terrasse

Terrassen er mer utsatt for været enn noen annen del av huset. Det er derfor viktig å investere litt tid i å holde den ved like.

Beis terrassen med få års mellomrom

De fleste terrasser i Norge består av trykkimpregnert trevirke, og i løpet av året må den tåle både snø, is, sol og regn. Dette sliter hardt på treverket, og det anbefales at man behandler terrassen med olje eller beis med få års mellomrom.

Før du kan beise terrassen, må den renses og klargjøres. Malermester Morten Fehn tar deg gjennom prosessen, og viser deg nøyaktig hvor enkelt dette kan gjøres.

Under har vi listet et minimum av produkter som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Forarbeid og inspeksjon

Inspeksjon viser om terrassen trenger ny behandling

Begynn med å fjerne alt løstsittende materiale og skitt fra terrassebordene ved å feie terrassen.

Er du usikker på om det er på tide å beise terrassen, kan du inspisere treverket. Har terrassebordene sprukket opp, eller har den gamle beisen begynt å flasse? Da er det på tide å gi terrassen en ny behandling.

Mann koster terrasse

Mortens tips: Før du begynner arbeidet med terrasserensen er det lurt å ikle seg verneutstyr som gummistøvler, gummihansker og vernebriller – da unngår du at du selv blir utsatt for farlig sprut fra rensemiddelet.
2

Rens

Terrasserens er svært etsende, så det er viktig å dekke til alle flater du ikke ønsker skal utsettes for sprut fra rensemiddelet. Det er viktig at også du benytter verneutstyr.

Mann med beskyttelsesutstyr

Fjern gammel terrassebeis med rensemiddel

Påfør rensemiddelet med en malerull festet på et forlengerskaft, og følg bruksanvisningen til produktet nøye.

Mann påfører rensemiddel med malerull

Pass på at terrasserensen ikke tørker inn i den perioden den skal virke. Den trenger gjerne litt tid på å trenge godt inn og løse opp den gamle beisen.

Rensemiddel løser opp gammel overflatebehandlig

Mortens tips: Det er lurt å utføre rensejobben i overskyet vær. Unngå arbeid i direkte sol, da tørker rensemiddelet inn for fort, og du får en vanskelig jobb med å få fjernet den gamle behandlingen på en tilfredsstillende måte.

Skrubb terrassen

Når rensen har fått virke lenge nok, er det på tide å skrubbe terrassen. Bruk en terrasseskrubb med hard børste for å komme godt ned i underlaget, og for å lettere få fjernet den gamle beisen. Skyll ofte og bruk mye vann.

Mann skrubber terrasse med kost

Mortens tips: I vanskelig tilkommelige kriker og kroker der hvor skrubben ikke kommer til, kan det være lurt å bruke en skrape for å fjerne de siste restene.

Skyll av med rikelig mengde vann

Når terrassen er skrubbet ren, skyller du av med hageslange. Pass på å bruk rikelig med vannfor å unngå at rester av terrasserensen tørker inn på terrassen og lager skjolder.

Mann spyler terrasse med hageslange

Når du er ferdig å skylle terrassen, lar du treverket tørke godt i omtrent tre dager. Deretter kan du starte prosessen med å beise terrassen.

Lykke til!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss