Spill av video

Slik får du et langvarig resultat på terrassen

Godt forarbeid før beising, gir en penere og mer varig terrasse

Terrassen er et elsket «rom» i Norge. Vi nyter våren, sommeren og høsten på den og dermed er fargevalg og komfort også viktigere. Vi bygger i tillegg større og større terrasser- og velger som oftest trevirke til dette. Men undersøkelser viser at vi vegrer oss for vedlikeholdsarbeidet da det forbindes med slit og mye jobb.

Forarbeidet er halve jobben

«Det er ikke så mye arbeid som folk tror, men jeg ser at det er mange som gjør det feil, og derfor gir dette merarbeid i ettertid og kortere levetid på beisen» forklarer Morten Fehn, Malermester og faglig ansvarlig i Jordan.

«Med en god vask i forkant, og tørre bord før påføringen av beis- er halve jobben gjort» forklarer han videre og viser til viktigheten av å la bordene tørke ordentlig før man setter igang og beiser.

Det er nemlig en av de vanligste årsakene til at terrassebeisen flasser eller sprekker opp, fukten trenger gjennom og resultatet blir en dårlig beskyttet terrasse og ikke minst bortkastet jobb.

«Folk blir ofte utålmodige og setter igang med både vasking og beising rett etterhverandre.  Begynner man når det er kalde temperaturer på natten- da tar det mange dager i sol for vanlige trevirke å tørke. Bord som virker tørre og fine på utsiden er ofte ikke tørre på innsiden» forklarer han videre. Et tips han nevner i den forbindelse er å vaske terrassen godt og så avvente med beisingen til varmere tider.

«Man får jo en strøken terrasse etter en god rens, den kan man jo nyte i noen uker. Så får man smøre seg med tålmodighet, og vaske evt flekker bort med en fuktig klut om man søler i mellomtiden» smiler malemesteren. Videre foklarer han at dette med temperatur er alltid det spørmsålet han får.

«Ja, når er beste tiden for å beise terrassen. Jeg pleier å si at når det er 10-15 grader på morgen og kveld er det kortere tørketid, og vask og beis kan gjøres med to-tre dagers mellomrom», nevner han videre. «Se på værmeldingen- har du tre-fire regnfrie dager og det er over 15 grader, er det stor sjanse for å få det til. Husk å lese på beisproduktet- det er store forskjeller på beisens tørketid så det er jo såklart avgjørende også.

Malermester Morten Fehn smiler igjen: «Men mitt absolutte beste tips er at man har ordentlig utstyr, da er utrolig mye av kreftene spart. En ordentlig skrubb jobber mye raskere og du blir mindre sliten. Et forlengerskaft sparer knær og skuldre. Og det har utrolig mye å si hva slags pensel eller rulle du bruker. Velger du feil her blir det mye mer søl og slit, og da er det ikke rart at folk gruer seg til jobben» forklarer Morten videre og gjør seg klar for å vise oss sine beste tips og triks.

Under har vi listet et minimum av produkter som Morten anbefaler til å lykkes best mulig med vaskejobben.

Steg for steg

1

Forarbeid og inspeksjon

Inspeksjon viser om terrassen trenger ny behandling

Begynn med å fjerne alt løstsittende materiale og skitt fra terrassebordene ved å feie terrassen.

Er du usikker på om det er på tide å beise terrassen, kan du inspisere treverket. Har terrassebordene sprukket opp, eller har den gamle beisen begynt å flasse? Da er det på tide å gi terrassen en ny behandling.

Mann koster terrasse

Mortens tips: Før du begynner arbeidet med terrasserensen er det lurt å ikle seg verneutstyr som gummistøvler, gummihansker og vernebriller – da unngår du at du selv blir utsatt for farlig sprut fra rensemiddelet.
2

Rens

Terrasserens er svært etsende, så det er viktig å dekke til alle flater du ikke ønsker skal utsettes for sprut fra rensemiddelet. Det er viktig at også du benytter verneutstyr.

Mann med beskyttelsesutstyr

Fjern gammel terrassebeis med rensemiddel

Påfør rensemiddelet med en malerull festet på et forlengerskaft, og følg bruksanvisningen til produktet nøye.

Mann påfører rensemiddel med malerull

Pass på at terrasserensen ikke tørker inn i den perioden den skal virke. Den trenger gjerne litt tid på å trenge godt inn og løse opp den gamle beisen.

Rensemiddel løser opp gammel overflatebehandlig

Mortens tips: Det er lurt å utføre rensejobben i overskyet vær. Unngå arbeid i direkte sol, da tørker rensemiddelet inn for fort, og du får en vanskelig jobb med å få fjernet den gamle behandlingen på en tilfredsstillende måte.

Skrubb terrassen

Når rensen har fått virke lenge nok, er det på tide å skrubbe terrassen. Bruk en terrasseskrubb med hard børste for å komme godt ned i underlaget, og for å lettere få fjernet den gamle beisen. Skyll ofte og bruk mye vann.

Mann skrubber terrasse med kost

Mortens tips: I vanskelig tilkommelige kriker og kroker der hvor skrubben ikke kommer til, kan det være lurt å bruke en skrape for å fjerne de siste restene.

Skyll av med rikelig mengde vann

Når terrassen er skrubbet ren, skyller du av med hageslange. Pass på å bruk rikelig med vannfor å unngå at rester av terrasserensen tørker inn på terrassen og lager skjolder.

Mann spyler terrasse med hageslange

Når du er ferdig å skylle terrassen, lar du treverket tørke godt i omtrent tre dager. Deretter kan du starte prosessen med å beise terrassen.

Lykke til!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss