Spill av video

Forarbeid male hus – steg for steg

På tide å male huset igjen?

Når du skal male må alle flater være rene, faste og tørre. Det gjelder selvfølgelig også når du skal male huset ditt. Et godt utført forarbeid gir malingen et godt underlag å sitte på, og er derfor essensielt for å få et pent og varende sluttresultat.

Vi viser deg hvordan

Jordan vet hvordan sin egen malermester, Morten Fehn, tar deg igjennom prosessen, og viser deg hvordan du enkelt kan utføre grunnarbeidet til den store malejobben.

Under har vi listet et minimum av produkter som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Fasadevask

Sørg for at hele veggen blir rengjort skikkelig

Start med å vaske fasaden ved å påføre egnet produkt med en lavtrykksprøyte. Begynn nederst og jobb deg oppover, da er det enklere å få rengjøringsmiddelet fordelt jevnt over hele fasaden. Så lar du det virke i noen minutter.

Vask av fasade

Mortens tips: Unngå å vaske fasaden på en solskinnsdag. Dette da overflaten tørker for fort, og rengjøringsmiddelet får ikke tid til å virke.

Skrubbe fasaden

Ta en bøtte vann blandet med litt rengjøringsmiddel, og skrubb fasaden. Bruk en kost med passe stiv bust. Bruker du en børste med alt for stiv bust, risikerer du å skrape opp underlaget. Dypp kosten ofte og bruk mye vann når du vasker.

Vask av fasaden

Mortens tips: Det er en stor fordel å feste vaskekosten på et forlengerskaft når du vasker. Da slipper du mye unødvendig, samt farlig klatring.

Når du er ferdig med å skrubbe fasaden, avslutter du med å skylle godt av med en hageslange.

Vask av fasade

2

Skraping

Skrap vekk skader og blærer for en jevn overflate

Når fasaden er rengjort, er det på tide å gå over for å sjekke om det er noen skader eller blærer på den gamle malingen.

For at det skal være enklere å rydde opp senere, anbefaler vi å dekke til underlaget rundt fasaden med dekkplast eller filt.

Tildekking av flater

Skrap bort maling fra vegg

Skrap bort eventuell løs maling med lange, jevne drag. Det er ofte nødvendig med et forlengerskaft og en stige for å komme til overalt. Råteskader på treverket? Treverk som har råteskader, bør byttes ut. Bruk deretter en stålbørste for å løsne og jevne ut gjenværende maling på fasaden. Spikerhoder som eventuelt stikker ut, kan enkelt slås inn med hammerhodet på skrapen.

Skrap deretter bort eventuelle blærer og skader (grått) på treverket.

Skrap bort blærer og sprukket maling

Mortens tips: Det kan være lurt å gå over endeveden på kledningen med en skrape. Endeveden er spesielt utsatt for at fukt og maling kan løsne der. Det er viktig å mette endeveden, noe som gjør det viktig å rense den på forhånd.

Når du har skrapt ferdig, går du over og sliper overgangene mellom gammel maling og treverk for å få jevn overflate.

Slip for å få en jevn overflate

3

Grunning

Bart treverk grunnes for å beskytte mot fukt

Når treverket er tørt, er det på tide å starte med grunningen. Bruk en grunningspensel og påfør grunning på det bare treverket.

Grunning som kommer på den gamle malingen kan tørkes bort, da det kun er bart treverk som trenger grunning.

Påfør grunning på bart treverk

Når grunningen har tørket er forarbeidet utført, og du kan gå i gang med malerjobben.

Lykke til!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss