Spill av video

Slik fornyer du kjøkkenfrontene dine – steg for steg

Med et par strøk maling kan du gi kjøkkenet ditt et helt nytt uttrykk. Vi viser deg hvordan.

Begynner kjøkkenskapene å se litt slitne og gamle ut, eller er du bare lei av fargen på kjøkkenet ditt? Fornyelse av kjøkkenet behøver ikke bety en dyr investering. Med noen enkle grep kan du friske opp kjøkkenfrontene dine, og igjen få kjøkkenet til å fremstå som nytt og tidsriktig.

Under har vi listet et minimum av produkter som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Forarbeid

Skru av hengsler og knotter eller håndtak, og legg fronten ned i en horisontal stabil stilling.

Tips: Det er enklere å male på noe som ligger flatt. På den måten unngår du at malingen begynner å renne, samtidig som du enklere oppnår et flott resultat.

Vask så flaten som skal males med et egnet vaskemiddel for å fjerne fett og skitt. Så sliper du overflaten med et fint slipepapir for å gjøre overflaten matt slik at malingen fester seg bedre på underlaget. Tørk deretter av slipestøvet.

2

Grunnarbeid

Når overflaten er ren og støvfri påføres grunning med rulle for å gi god heft til malingen. La det tørke.

3

Toppstrøk

Når du skal begynne å male er det lurt å begynne med sidene først, mal disse med en smalere pensel tilpasset presisjonsarbeid. Deretter maler du selve fronten med en rull for glatte underlag.

Tips: Hvis fronten er profilert bruker du pensel til å male detaljene med, da rullen er best egnet til maling av flater.

Til slutt drar du over den malte flaten med en etterstryker eller en rull som har låsemekanisme. Dette vil sikre at du får en glatt og pen overflate.

Etter at det første strøket er tørt gjentar du prosessen én gang til.

Nå kan du få et kjøkken som ser både nytt og innbydende ut.

Lykke til!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss