Spill av video

Slik rullesparkler du vegg – steg for steg

Har du en vegg du ønsker skal fremstå som ny, gir rullesparkling et glatt og pent resultat.

Med rullesparkling dekker du hele veggen med sparkel. På denne måten kan du eksempelvis få fjernet strukturen i den utdaterte glassfiberstria, eller utarbeide ujevnheter i veggen.

Gjør du det riktig, vil du oppnå et resultat som fremstår som meget glatt og pent. Denne artikkelen viser hvordan du går frem.

Under har vi listet et minimum av produkter som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Forarbeid

Fjern alt fra veggen, og dekk til gulvet

Begynn med å fjerne alt på veggen som kan komme i veien for arbeidet; som stikkontakter, ledninger, skruer, spiker og liknende. Vask veggen med et egnet vaskemiddel for å fjerne fett og skitt som eventuelt sitter fast, og dekk til gulvet for å unngå søl.

Tips: Rullesparkel kan sprute en del, så det kan være lurt å gå nøye til verks med maskeringstape og dekkplast på flater du ikke ønsker tilgriset.

Slip over ujevnheter med silkepapir

Når alt er maskert og tildekket, kan du gå i gang med å fjerne ujevnheter i veggen som tapetskjøt, spiker- og skruehull. Dette gjøres ved å slipe over med slipepapir. Når veggen er slipt ferdig kan den tørkes ren for støv.

Tips: Vi anbefaler at du bruker slipebrett festet på et forlengerskaft. På den måten slipper du unødvendig klatring, og jobben blir utført mer effektivt.
2

Sparkling

Tips: Før du begynner å sparkle er det viktig å væte rullen, da får den bedre opptak av sparkelmasse og påføringen blir enklere.

Påfør rikelig med sparkelmasse

Bruk rullen til å påføre rikelig med sparkelmasse i omtrent én meters bredde, før du deretter begynner å stryke massen utover med bredsparkel. Når du begynner arbeidet med bredsparkelen, er det viktig å påføre sparkelmasse helt inne ved kantene hvor du ikke kommer til med rullen.

Få en jevn overflate med en bredsparkel

Når massen er ført på veggen, drar du sparkelen utover med en bred bredsparkelfor å få en jevn overflate. Begynn nedenfra og dra opp mot midten av veggen, og deretter fra toppen og ned mot midten igjen.

Dra helst over flere ganger med bredsparkelen til overflaten blir jevn, og jobb med slike meter-bredder til du har dekket hele veggen. La sparkelmassen tørke.

Tips: Når du drar sparkelen enten opp eller ned, vil du få en jevnere overgang hvis du legger mer trykk på den siden av sparkelen som grenser til den flaten du allerede har utjevnet.

Slipe og tørke støv før neste lag

Før du går løs på neste lag, må hele veggen slipes og tørkes for støv. Deretter gjentar du sparkelprosessen på nytt. Når sparkelmassen igjen har tørket, sliper du nøye over veggen for å få en jevn overflate.

Når alt støv til slutt er tørket bort, er veggen klar til maling eller tapetsering.

Lykke til!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss