Spill av film

Slik sparkler du tapetsert vegg – steg for steg

Planlegger du å fornye et rom som har tapetserte vegger? Denne artikkelen viser deg hvordan.

Om du skal legge ny tapet, eller bare male over de tapetserte flatene, er det ikke alltid nødvendig å fjerne hele det gamle tapetet. Med godt forarbeid og en runde eller to med sparkel kan du enkelt oppnå et fint resultat.

Under har vi listet et minimum av produkter som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Forarbeid

Et godt resultat kommer av godt forarbeid

Begynn med å dekke til gulvet for å forhindre søl av sparkelrester. Fjern så alle ujevnheter, spiker og skruer som stikker ut av veggen. Løs tapet fjernes med stålskrape og kniv, og eventuelt overlappende tapetskjøt fjernes med kniv. Før du kan begynne å sparkle sliper du lett over for å fjerne de siste løse tapetrestene.

Tips: Det kan være lurt å holde det ryddig rundt deg når du arbeider, det blir ikke bare hyggeligere å utføre jobben, men du fjerner også smuss og støv som kan virvle opp og feste seg i sparkelmassen.
2

Sparkling

Sparkle med utgangspunkt i tapetens struktur

Sparkle over alle ujevnhetene der du har fjernet gammel tapet, spiker og skruer. La så sparkelmassen tørke.

NB! Hvis din gamle tapet har struktur kan du ikke sparkle flekkvis – da vil du få en ujevn overflate. Det anbefales da at du eventuelt helsparkler eller fjerner alt av gammel tapet.

Har du store ujevnheter på veggen kan det hende du må påføre flere lag med sparkel. Når du har sparklet ferdig, og sparkelmassen har tørket, sliper du over til du får en jevn overflate. Deretter tørker du bort alt slipestøv. Veggen er nå klart til å bli malt eller tapetsert på nytt.

Lykke til!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss