Jobbe inne

Regn og dårlig vær ute er ypperlig vær for å jobbe inne

Regnvær er selvfølgelig fint vær til å male inne i. Skal du jobbe inne er det lurt å organisere jobben og deg selv på en god måte. Med nytt maleverktøy og smarte hjelpemidler blir du både effektiv og rask. Her er noen gode råd for at resultatet skal bli perfekt.

Steg for steg

1

Nye malingstyper krever nytt maleverktøy og nye teknikker

Vær klar over at den nye løsemiddelfrie og vannbaserte malingen tørker fortere, særlig i varmt vær, og krever derfor pensel eller rulle av god kvalitet for å få en glatt og fin overflate. Kvalitetsverktøy tar opp mer maling slik at malejobben går fortere og det blir mindre søl. MaxStroke er vår spesialutviklede syntetiske bustmiks og finnes i alle Jordans oppgraderte pensler i kategorien Ultimate og Perfect. Busten i MaxStroke er blitt utviklet for å gi enda høyere malingsopptak. Det gjør det mulig å male lenger med hvert penselstrøk, og du behøver ikke dyppe penselen i malingsspannet like ofte. Resultatet blir en enklere og raskere malejobb med en glatt og jevn overflate, helt uten striper som sluttresultat.

2

Tildekking er viktig!

En viktig del av malejobben, ikke minst når du skal male inne, er at du gjør en ordentlig jobb med å dekke til gulv som ikke skal males. Her finnes det mange smarte hjelpemidler på markedet som tildekkingsplast, ulike typer maskeringstape og andre smarte produkter. En malefilt av tekstil dekker fullstendig, ligger stødig på underlaget og absorberer alt søl så du ikke tråkker det rundt på utildekkede områder.

Et godt tips er også å klippe opp en fille i passe størrelse, fukte den med litt vann og henge den i baklommen på malebuksa. Da har du noe kjapt tilgjengelig hvis du skulle søle litt på uønskede steder. Vi anbefaler også å prøve Jordans nye tørkevipes. Dette er en klutdispenser med sitrus-kluter med god tørke- og absorbsjonsevne. I tillegg er de luktsvake og miljøvennlige.

3

Rull på – stryk ut

Rull ut malingen med en kvalitetsrulle med fin filt for innendørs bruk og stryk deretter malingen blank og jevn med en fordriver (en bred og fin pensel). Jobb alltid på begrensede flater av gangen. Maler du panel er to panelbredder ofte best. Gjør deg ferdig med hele lengden med en gang og når du må overlappe påføringen av maling, så overlapp vått i vått over i det siste strøket du har malt med etterstrykeren for å få pene «skjøter».

Vår erfaring er at alle malejobber må deles opp i 4 like viktige faser for å få et godt resultat:

 1. Vasking må alltid gjøres før selve malearbeidet!
 2. Tildekking og maskeringstaping av alt du ikke skal male eller der det er fare for drypp og søl.
 3. Pussing, skraping og grunning av områder og flater som er spesielt slitt eller ikke er malt tidligere.
 4. Maling med rulle og kost av høy kvalitet.
4

To bør man være

Vårt aller beste råd er at alt malearbeid blir mer effektivt og veldig mye hyggeligere hvis du kan jobbe sammen med noen. En venn, kjæreste, samboer, kone eller nabo for den saks skyld. Så kan dere ta naboens hus sammen neste uke!

To bør man alltid være, det er dobbelt så morsomt og går tre ganger så fort!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss