Spill av video

Slik maler du huset på halve tiden

Det kan virke som en stor oppgave å skulle male huset, men jobben kan gjøres raskere enn du tror. Her gir vi deg fire tips som du kan spare både minutter og timer på.

Steg for steg

1

Mindre dypping

Penselen er det klassiske verktøyet for å male fasaden. Men med rulle får du med deg mye mer maling, slik at du kan dekke større flater før du må dyppe den i maling igjen. Stryk deretter over med pensel i skjøter og lignende for å få et jevnt og dekkende malingslag.

Jordan har lansert sin raskeste utendørspensel noensinne. Les mer her

2

Større rekkevidde

Med et forlengerskaft øker du rekkevidden, slik at du reduserer behovet for å flytte på stigen. Det gir dessuten bedre ergonomi og det blir mindre slitsomt å male. Det kan være lurt å bruke en langpensel til å nå lengre opp, og for å slippe å bøye deg så mye. 

3

Høyere kvalitet

Uansett om du maler med rulle eller pensel, lønner det seg å velge et kvalitetsprodukt. Gode produkter tar opp mer maling og dekker bedre, slik at du sparer tid ved at du ikke trenger å dyppe så ofte. Høy kvalitet gjør dessuten at det blir lettere å få riktig malingstykkelse på fasaden, som igjen vil gjøre at fasaden blir bedre beskyttet mot vær og vind.

Her kan du lese mer om hvordan få dette riktig

4

Ta hensyn til detaljene

Planlegg arbeidet på forhånd, og sjekk at du har alt maleverktøyet du trenger, så du ikke må dra til butikken etter at du har kommet i gang. Man kan spare mye tid på små detaljer, som en bøtteholder som sørger for at malingsspannet alltid er lett å nå fra stigen. Og hvis man i tillegg kan være to som maler, går det enda raskere. To pensler maler dobbelt så fort som én, og dersom den ene bruker rullen og den andre stryker over med pensel, er det enda mer effektivt.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss