Mal og beis i riktig vær

Hva slags vær blir det?

Det er et trivielt spørsmål, men vet du hvordan svaret påvirker malejobben? I værguiden vår får du tips om hvordan du skal vurdere sol, temperaturer og tidspunkter når du har tenkt å male utendørs.

Steg for steg

1

Høye eller lave temperaturer

En periode med tørt vær og stabil temperatur er alltid å foretrekke, særlig hvis du har et større maleprosjekt. En grunnregel for utendørsmaling er at temperaturen ikke skal være lavere enn 7–8 grader på noe tidspunkt i løpet av døgnet. Beregn god tid før man setter igang med å male, da tørketiden vil være betydelig lengre.

Obs! Er temperaturen lavere, finnes det noen produkter på markedet som kan brukes, men da er det viktig å ta stilling til tørketid og underlag.

Ved høyere temperaturer, slik som varme sommerdager, skal man planlegge litt smart. Det er ikke bare postitivt med varmen. Men den største fordelen er at det tørker raskere etter vasking!

Utnytt en regnfylt dag til vaskingen- og beregn opptil en ukes tid med opphold slik at du får sikret at det blir skikkelig tørt. Og ikke hopp over dette viktige forarbeidet- det sikrer et mer varig resultat slik at det er lenge til neste gang du må male huset igjen. Og ikke minst blir resultatet penere.

 

2

Sol

Mal aldri i direkte sollys, spesielt på sommeren. Da tørker malingen for raskt, overflaten er ofte veldig varm, og den rekker ikke å feste seg skikkelig på flaten. Overskyet vær gir de beste forutsetningene, men det går an å male fasaden når solen skinner hvis du følger solens gang og maler den delen som ligger i skyggen. Det kan imidlertid være lurt å vente en stund dersom flaten fortsatt er varm etter solskinn.

Man kan også være uheldig å få solblærer, dvs bobler i malingsfilmen. Så her kan det være lurt å male tidlig på morgenen eller senere på kvelden så det er litt kjøligere i lufta.

Dette gjelder dog ikke om det er kjølige vår eller høstdager, da er det avgjørende å få tørket underlaget godt og det er det sola som gjør. Veggene som står i skyggen mesteparten av dagene kan da være fuktige, og dette gir et dårlig utgangpunkt for maling.

Vær tålmodig og vent med malingen til varmere dager, så blir resultatet bedre og holder det lengre. Evt kan utvalgte oljebaserte produkter være et bedre alternativ om du vil sette igang med lave temperaturer.

3

Fukt

Flaten som skal males, bør være sval og tørr. Treets fuktighetsgrad skal ikke være høyere enn 16 %. Hvis du vil være sikker, har mange malingsforhandlere en fuktmåler du kan låne.

Ved lave nattetemperaturer er det viktig å passe på at veggen er helt tørr før man setter igang.

Terrassen inneholder dog ofte kjemikalier og her kan en fuktmåler gi feilmåling.

På varme sommerdager kan det holde med en liten uke med tørk. Men vent heller for lenge enn å ta sjansen, selv om overflaten virker tørr.

Man bruker mye vann til rensejobben, og bordene blir fulle av vann. Spesielt bak fasadekledningen kan det bli mye vann og fukten bruker lang tid på å fordampe siden det er lite tilgang til lufting.

4

Regn

Det passer dårlig å male i regnvær, men derimot er det perfekt til forarbeidet. Pass på å rengjøre husveggen eller terrassen når det regner, eller like etter, da det er lettere å vaske en allerede fuktet vegg.

Er uhellet ute og det begynner å regne mens du holder på, bør du henge opp en pressenning eller dekke til på annet vis. Her kan det være lurt å sjekke værmeldingen og lese på malingspannet, der fremkommer tørketiden, den varierer etter produkttype.

Fuktighet kan gi nedmatting, flekker og i verstefall avflassing som resultat.

Sette igang med forarbeidet? Slik gjør du det steg for steg

5

Avslutt i tide

Er det risiko for frost eller dugg i løpet av natten? Sørg for å avslutte malingen i god tid, slik at malingen rekker å tørke skikkelig før temperaturen synker.

Tips: les på malingspannet- her er det som sagt forskjeller og kan være med å påvirke valget av malingstype. Hvis du ønsker en oljebasert maling med lang tørketid- er det viktigere med opphold lengre enn en som tørker/herder raskt. Vet du at det er meldt usikkert vær, kan det hende du bør gå opp en prisklasse eller velge en annen type.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss