Steg for steg
Høye eller lave temperaturer
En periode med tørt vær og stabil temperatur er alltid å foretrekke, særlig hvis du har et større maleprosjekt. En grunnregel for utendørsmaling er at temperaturen ikke skal være lavere enn 7–8 grader på noe tidspunkt i løpet av døgnet. Beregn god tid før man setter igang med å male, da tørketiden vil være betydelig lengre.
Obs! Er temperaturen lavere, finnes det noen produkter på markedet som kan brukes, men da er det viktig å ta stilling til tørketid og underlag.
Ved høyere temperaturer, slik som varme sommerdager, skal man planlegge litt smart. Det er ikke bare postitivt med varmen. Men den største fordelen er at det tørker raskere etter vasking!
Utnytt en regnfylt dag til vaskingen- og beregn opptil en ukes tid med opphold slik at du får sikret at det blir skikkelig tørt. Og ikke hopp over dette viktige forarbeidet- det sikrer et mer varig resultat slik at det er lenge til neste gang du må male huset igjen. Og ikke minst blir resultatet penere.
Sol
Mal aldri i direkte sollys, spesielt på sommeren. Da tørker malingen for raskt, overflaten er ofte veldig varm, og den rekker ikke å feste seg skikkelig på flaten. Overskyet vær gir de beste forutsetningene, men det går an å male fasaden når solen skinner hvis du følger solens gang og maler den delen som ligger i skyggen. Det kan imidlertid være lurt å vente en stund dersom flaten fortsatt er varm etter solskinn.
Man kan også være uheldig å få solblærer, dvs bobler i malingsfilmen. Så her kan det være lurt å male tidlig på morgenen eller senere på kvelden så det er litt kjøligere i lufta.
Dette gjelder dog ikke om det er kjølige vår eller høstdager, da er det avgjørende å få tørket underlaget godt og det er det sola som gjør. Veggene som står i skyggen mesteparten av dagene kan da være fuktige, og dette gir et dårlig utgangpunkt for maling.
Vær tålmodig og vent med malingen til varmere dager, så blir resultatet bedre og holder det lengre. Evt kan utvalgte oljebaserte produkter være et bedre alternativ om du vil sette igang med lave temperaturer.
Fukt
Flaten som skal males, bør være sval og tørr. Treets fuktighetsgrad skal ikke være høyere enn 16 %. Hvis du vil være sikker, har mange malingsforhandlere en fuktmåler du kan låne.
Ved lave nattetemperaturer er det viktig å passe på at veggen er helt tørr før man setter igang.
Terrassen inneholder dog ofte kjemikalier og her kan en fuktmåler gi feilmåling.
På varme sommerdager kan det holde med en liten uke med tørk. Men vent heller for lenge enn å ta sjansen, selv om overflaten virker tørr.
Man bruker mye vann til rensejobben, og bordene blir fulle av vann. Spesielt bak fasadekledningen kan det bli mye vann og fukten bruker lang tid på å fordampe siden det er lite tilgang til lufting.
Regn
Det passer dårlig å male i regnvær, men derimot er det perfekt til forarbeidet. Pass på å rengjøre husveggen eller terrassen når det regner, eller like etter, da det er lettere å vaske en allerede fuktet vegg.
Er uhellet ute og det begynner å regne mens du holder på, bør du henge opp en pressenning eller dekke til på annet vis. Her kan det være lurt å sjekke værmeldingen og lese på malingspannet, der fremkommer tørketiden, den varierer etter produkttype.
Fuktighet kan gi nedmatting, flekker og i verstefall avflassing som resultat.
Avslutt i tide
Er det risiko for frost eller dugg i løpet av natten? Sørg for å avslutte malingen i god tid, slik at malingen rekker å tørke skikkelig før temperaturen synker.
Tips: les på malingspannet- her er det som sagt forskjeller og kan være med å påvirke valget av malingstype. Hvis du ønsker en oljebasert maling med lang tørketid- er det viktigere med opphold lengre enn en som tørker/herder raskt. Vet du at det er meldt usikkert vær, kan det hende du bør gå opp en prisklasse eller velge en annen type.