Spill av video

Male bord - steg for steg

Et egenprodusert bord sitter man gjerne lenge ved

Julia tok utgangspunkt i noen ubehandlede bord og lot penselen jobbe. Resultatet – en fargesterk spiseplass der gull møter drivved, som møter hvitt og turkis.

Steg for steg

1

Farger som ønsker velkommen til bords

Både til fest og hverdagsliv er spiseplassen et naturlig samlingspunkt. Det skal være hyggelig å sette seg til bords og Julias mål var å skape en spesiell følelse som skapes ved å kombinere beis og maling i ulike fargetoner. Begge beisene, Drivved og Aqua, løfter vakkert frem treets naturlige struktur. Tre malingsfarger – gull, turkis og hvitt – er fine hver for seg, samtidig som de skaper et tiltalende uttrykk sammen.

Både til fest og hverdagsliv er spiseplassen et naturlig samlingspunkt. Det skal være hyggelig å sette seg til bords og Julias mål var å skape en spesiell følelse som skapes ved å kombinere beis og maling i ulike fargetoner. Begge beisene, Drivved og Aqua, løfter vakkert frem treets naturlige struktur. Tre malingsfarger – gull, turkis og hvitt – er fine hver for seg, samtidig som de skaper et tiltalende uttrykk sammen.

2

Forbered

Før treet beises og grunnes må overflaten forberedes. Julia sliper lett over med sandpapir og tørker av hvert bord med en tørr grov mikrofiberklut som samler opp både store og små partikler. Deretter deles de ulike områdene med maskeringstape, som gir skarpe kanter mellom de ulike fargene. For å beskytte mot malingssøl legges det dekkfilt på gulvet.

3

Male

Julia begynner med de flatene som skal beises og jobber gjennomgående med lange penselstrøk. Hun avslutter med et langt drag for å få en jevn overflate uten striper og merker. Når alt er tørket tas maskeringstapen av og flyttes til den ferdig beisete flaten.

Julia fortsetter med å grunne de overflatene som skal males med dekkende maling. Grunningen får tørke før det dekkes med to strøk maling de ulike fargene.

4

Ferdigstill

Tapen tas av og når bordene er tørket snus de opp ned og skrues sammen med et kraftig, tverrgående bord. Til slutt settes bordplaten på to ferdigmalte bukker.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss