5 kreative ideer når du skal male veggene i hjemmet ditt

Våg å velge annerledes når du maler veggene i hjemmet

Føler du deg kreativ? Eller er du lei av fondveggen? Her finner du inspirerende ideer til å gi rommet en twist. Hva med å male todelte vegger? Eller hva med tak og vegg i samme fargeLa listene få sin egen identitet i rommet, eller bruk maskeringstape for å skape et mønster. Her gir vi deg 5 ideer, odet beste av alt er jo at det er ganske enkelt.  

Steg for steg

1

Del veggen i to – den nye fondveggen?

Kanskje man er redd for at fargen man har valgt er for mørk, eller for lys til hele rommet– ja da kan en todelt vegg være løsningen. En god ide er å bruke for eksempel en mørkere tone på den nedre delen og en lysere tone på den øvre, i samme farge? Her er det egentlig bare å bruke fantasien 

Nøkkelen til en sylskarp overgang mellom to farger er maskeringen. Bruk en maskeringsteip med god kvalitet som hindrer maling i å komme innunder tapen, og fest den godt til veggen. For å sikre at det ikke kommer maling innunder, kan du ‘sperre’ tapen for å få en sylskarp kant når du er ferdig med å maleLes mer om bruk av maskeringsteip 

Bruk en malerull som gir et jevnt og skjoldfritt resultat til å male veggen. Ultimate 18cm for vegg og tak er suveren for å få en strøken finish. Beregn gjerne også litt bedre tid, da du må male en del av veggen om gangen, og la det tørke helt, før du maler den andre delen.  

2

Fresh og ujevn overgang på veggen – gir mer personlighet

For deg som vil gå for et mer tilfeldig, rustikt uttrykk kan du jo droppe teipen og male slik at kanten mellom de to fargene blir uregelmessig eller uskarp. Mal den øvre delen, og litt nedenfor der du ønsker overgangen. Gjør deg helt ferdig (minimum to strøk). Når dette er helt tørt, maler du fra bunnen på veggen og oppover med kontrastfargen. Sett av ca 10 cm til overgangen og gjør deg ferdig med den nederste delen (min. to strøk) 

Gå så over helt til slutt med en nesten tørr rulle, og jobbe deg bortover horisontalt. Litt her og der, jo mer uperfekt jo bedre. Her kan det være lurt å rulle av malingen skikkelig før du begynner, men du har alltid mulighet til å lage overgangen litt høyere opp på veggen, om du ikke får det helt til på første forsøk. Her er det ikke noe riktig eller galt svar!   

3

Lister i samme farge som veggen: Vær listig og gi karmene leverett i rommet!

Ofte når veggene skal males, lar vi lister og dørkarmer være helt hvite. Hva med å tenke litt annerledes og male lister i samme farge som veggen? Dette gir rommet en rolig og harmonisk følelse og et mer eksklusivt preg. Du kan ha forskjellig glansgrad på flatene, eller ha alt i samme.  

Et annet tips er å la dørkarmen skinne enda mer ved å male den i en annen farge og videre la fargen fortsette et stykke ut på veggen. Dette gir en effektfull ramme rundt døren og en «velkommen» inn følelse.  

4

Gi ny look til rommet med harmonisk stemning på vegg og tak

Flere og flere velger å male taket i en annen farge enn hvitt. Og valget faller ofte da på å male vegg og taklister, eller hele taket, i samme farge. Når alt går ton i ton gir det en lun og annerledes stil i hjemmet, og vi ser dette som en stigende trend i stuerog spesielt på soverommet. Soverommet er jo der du oppholder deg mest, totalt sett. Oda det er et rom som ligger litt skjult for andre kan du dermed tillate deg å være litt ekstra kreativ. Det er lett å flytte rundt på møbler og du kan bruke sengen som stige når du skal male taket! 

Å skape en ‘hule’ følelse på soverommet kan gi deg en harmonisk ro, og ikke minst et soverom som føles helt nytt.  

5

Mønster på veggen gir et lekent uttrykk

Trenger du inspirasjon til et barnerom? Eller kanskje til hjemmekontoret eller stua? Og klarer du ikke helt å velge mellom 2 farger? Da kan løsningen fort være å male mønster på veggen 

Det er alltid morsomt å skille seg litt ut og finne inspirerende ideer til et rom. Og med hjelp av en god maskeringsteip og maleverktøy kan du skape din egen vri på veggen. Ved å bruke maskeringstape til å dele opp veggen i et mønster, kan du male med flere farger, og gi et personlig preg på veggen. Velg farger som harmonerer godt sammen, eller står i sterk kontrast til hverandre. Hvor linjene skal gå, og hvor mange felt du vil ha; her er det kun din indre malermester som bestemmer! 

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss