Ny, trykkimpregnert terrasse? Dette bør du tenke på

Trykkimpregnert terrasse er på Norges-toppen

Har du lagt ny terrasse er det vanligste materialet vi bruker i Norge trykkimpregnert trevirke. Denne er satt inn med et middel som i utgangspunktet gjør at den klarer seg uten behandling- den vil bare gråne over tid. Men dette betyr ikke at den ikke sprekker opp, fliser seg og blir ubehagelig å gå på. Derfor anbefales det å beise eller olje. Her kommer noen råd og tips til deg som skal behandle nye, impregnerte terrassebord.

Steg for steg

1

Hvor lenge må man vente før man beiser impregnerte bord?

Dette varerier hvor lenge bordene har «luftet» seg før de kommer hjem til deg. Et tips kan derfor være å høre med byggevaren hvor lenge bordene har ligget på lageret der, og velge bord som har nogen lunde lik grønntone. Dette kan nemlig være en indikasjon på hvor lenge du må vente også. Mer grønnfarge- mer venting.

Kjemikaliene i nye bord vil trekke seg ut av bordene i ukene etter de er produsert. Her vil også vær og utetemperatur spille inn på tørke/lufteprosessen. På våren og høsten tar det lengre tid, men tommelfingerregelen er 4-6 uker. Med gode sommerdager vil terrassen tørke raskere, så der kan du følge med om de gråner og sprekker opp. Da er det lurt å begynne planleggingen av beising.

Male, olje eller beise? Her kan du lese mer om forskjellene.

2

Hvorfor må jeg vente med å behandle terrassen?

Ikke vær utålmodig her. Hvis du beiser for tidlig, kan dette forstyrre det nylagte strøket med beis og det kan sprekke eller flasse opp. Dette vil potensielt gi deg ekstrajobb da du må gjøre jobben på nytt for å få en strøken og godt beskyttet terrasse.

Men. Ikke utsett jobben til over vinteren. En vintersesong kan være tøff for treverket, med masse snø, frost og vær og vind som vil gi mer sprekkdannelser i treverket.

3

Ikke glem å vaske

Har du en relativ ny terrasse, er det mange som ikke tenker på å vaske den før de behandler den. Det kan ligger et sjikt med kjemikalier i overflaten av bordene,  i tillegg til all pollen og annet som samler seg på liggende flater i løpet av kort tid.

Dette gjøres enkelt med et egnet vaskemiddel, som feks husvask, og en god vaskekost som har en skikkelig skrubb, men er samtidig skånsom mot de nye bordene. Den kommer også godt til i kriker og kroker. Skyll godt og la det tørke skikkelig.

Les mer om vær og tørking her.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss