Olje, beise eller male terrassen? Dette er forskjellene

Før du begynner å behandle terrassen, må du bestemme deg for om du skal olje, beise eller male. Hva er egentlig forskjellene her? Hva beskytter terrassen best? Og hvordan får jeg det peneste og mest varige resultatet?

Uansett hvilken behandlig du velger, anbefaler vi i Jordan at du leser produsentens brukerveiledning før du setter i gang.

Steg for steg

1

Male terrassen?

«Hvorfor skal man ikke male terrassen når man maler huset?» Dette er et spørsmål mange stiller seg. Maling er en dekkende behandling som blir liggende på overflaten av treverket, og man får derfor ingen synlig trestruktur. Mange ønsker en mer transparent løsning som gir «trefølelsen», og det leverer olje og beis mye bedre på enn maling. I tillegg er et terrassegulv veldig utsatt for slitasje, i forhold til en husvegg, så det kan være lurt å velge en behandling som trekker bedre inn i treverket slik olje og beis gjør.

Male huset? Her er våre beste tips.

Olje eller beis – hva er forskjellen?

Den største forskjellen på olje og beis er knyttet til vedlikeholdsintervallet ved disse behandlingene, altså hvor ofte du må påføre ny beis/olje. Olje har kortere holdbarhet enn beis. Med oljebehandling skal man helst gå over terrassen flere ganger i sesongen for å beskytte treverket optimalt. Til gjengjeld trekker olje bedre inn i treverket og gir en helt annen finish/glød sammenlignet med beis. Resultatet blir mer naturlig. Dersom vedlikehold av terrassen er noe du helst ikke vil gjøre, bør du ikke velge olje. Da er beis et bedre valg.

De vanligste beistypene holder mellom 2-4 år, og trekker godt inn i treverket. Med beis har du også mange flere fargevalg enn det som finnes for olje, og vi opplever at fargesetting er veldig viktig for mange når man skal behandle terrassen.

Les mer om beste påføringsmetode her.

Hva må jeg tenke på når jeg beiser?

Å jobbe med beis krever litt mer fokus på å få et jevnt resultat. Beis inneholder ofte mye fargepigmenter som det er viktig å få så jevnt som mulig. Det er fargen i beisen som gir beskyttelse til treverket, på samme måte som høyere solfaktor beskytter huden vår. Dette sikrer et penere og mer varig resultat. Et skikkelig forarbeid og det riktige verktøyet vil være helt avgjørende for å få det beste resulatet. Les mer her om hvordan du gjør forarbeidet.

Klar for å gå i gang med jobben? Sånn beiser du terrassen steg for steg.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss