Overskyet - det beste maleværet!

Overskyet oppholdsvær er det aller beste været å male i utendørs

Skyet vær gir riktig og jevn tørketid. Og du skal aldri male i direkte sollys på veggen uansett. Oppholdsvær gir mange muligheter for å male eller beise hus og gjerder eller olje terrassen.

Så nå gjelder det bare å sette i gang, være effektiv og bruke tiden godt. Gjør malejobben ute i overskyet vær, så kan du heller kose deg i sola når den kommer tilbake.

Steg for steg

1

Mal huset på halve tiden

Bruker du et forlengerskaft på malerullen og kosten rekker du over større flater, du jobber mye raskere og blir ikke sliten i rygg og armer. Med maleverktøy fra Jordan kan du mer enn halvere tiden du bruker på jobben.

Slik gjør du det 1-2-3:

 • Fordel malingen lett og friksjonsfritt med rull på forlengerskaft (også «endeveden nederst» egner rullen seg til).
 • Dra så lett over med en bred (120 mm) vinklet pensel på forlengerskaft like etter.
 • For detaljer og inntil kanter, benytt en langpensel med litt ekstra rekkevidde og 50 mm kostehode med tynn bust.
2

La det bli lenge til neste gang du maler!

Med godt verktøy går ikke jobben bare fortere og blir finere å se på, huset blir trygt beskyttet også. Med kvalitetspensler med god bust og ruller av høy kvalitet sikrer man, selv med utrent hånd, at malingen legges på med riktig tykkelse.

En pensel med dårlig kvalitet evner ikke å «skjære» igjennom malingsfilmen slik at den blir liggende med riktig tykkelse. Det blir for tykt med maling der hvor man setter penselen til veggen, og for tynt mange andre steder.

1 mm er kritisk tykkelse på malingslaget. Blir det tykkere enn 1 mm kan man risikere at det sprekker opp og slipper inn vann under malingslaget (som du ikke oppdager før det er for sent). Bakgrunnen for dette er at det er store variasjoner mellom varmt og kaldt og vått og tørt her oppe i Norden.

3

MaxStroke - Topp resultat hver gang!

Jordan har utviklet en unik og patentert teknologi som skal forenkle valg av pensel, denne teknologien heter «MaxStroke». Det er nemlig slik at det er stor forskjell på konsistens og tykkelse på malinger. Skal man være sikker på å få best beskyttelse som holder i mange år, så må man vite hvilken pensel som egner seg til hvilken maling. Jordan MaxStroke forenkler dette og sikrer at penselen legger riktig malingstykkelse selv om det er en tykk eller tyntflytende maling.

Mange «billigpensler» legger på ujevnt og evner ikke å fordele malingen utover med lik tykkelse selv om man drar mange frem og tilbake. Da blir resultatet stygt og beskyttelsen mye dårligere. I tillegg bruker man mye mer maling, da malingslaget gjennomgående blir for tykt.

Bruker du et forlengerskaft på penselen eller malerullen jobber du mye raskere og blir mindre sliten i rygg og armer. Med god arbeidsstilling og to armer på et forlengerskaft kan du male mange ganger lenger uten å bli sliten. Enda viktigere er det at dragene blir mye lenger, slik at man maler større flater raskere. Jordan har mange ganger måtte demonstrere at man med Jordans produkter og tips maler på mindre enn halve tiden sammenlignet med å male med en håndholdt pensel.

4

Malebøtte for bruk av rulle

Ved bruk av en utendørs malerulle montert på forlengerskaft bør du også anskaffe Jordans smarte malebøtte. Denne malebøtta rommer mye maling, kan plasseres på kant og har riller for å fordele malingen jevnt på rullen. Med dette utstyret jobber du effektivt med riktig mengde maling på rullen og med minimalt søl.

5

Smart oppbevaring av pensler og ruller

Skal du oppbevare koster og ruller mellom hver malerunde, er et godt råd å dyppe penselen eller rullen i så mye maling som mulig og legg dem inn i en plastpose uten luft. Slik holder rulle og kost seg myke i mer enn en uke eller frem til neste malerunde.

6

Sikre at huset får den beskyttelsen det fortjener

Ved maling av vegger og fasader er det behov for å benytte stige eller i mange tilfeller også en lift. Sørg alltid for at stigen står støtt i riktig vinkel og sikre deg om nødvendig med et tau og sikringssele. Trenger du lift kan dette leies i kortere eller lengre perioder for en overkommelig sum.

7

Jobb sammen!

Vårt aller beste råd er at alt malearbeid blir mer effektivt og veldig mye hyggeligere hvis du kan jobbe sammen med noen. En venn, kjæreste, samboer, kone eller nabo for den saks skyld. Så kan dere ta naboens hus sammen neste uke! Visste du at når man er to personer blir det dobbelt så morsomt og går tre ganger så fort. Én maler presisjon inntil kanter og lister, mens den andre ruller de store flatene. En til å rulle ut maling med rull og en til å etterstryke umiddelbart etter med pensel for å sikre peneste trestruktur i finnishen, er et annet råd. Det er alltid raskere å påføre malingen med rull.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss