Penselskolen – velg riktig pensel

Du trenger ikke et helt arsenal av pensler for hver enkelt malejobb. Men penslene har forskjellige bruksområder og egenskaper. Velg riktig, så går arbeidet lettere og sluttresultatet blir bedre.

Steg for steg

1

Fasadepensel

Husvegger er som kjent store, og underlaget er ofte krevende for en pensel.
 Derfor er det ingen tilfeldighet at fasadepensler har en betydelig større tykkelse enn interiørpensler. En god fasadepensel må være skikkelig slitesterk og skal kunne ta opp mye maling hver gang du dypper den i spannet. Hvis du har en profilert stående kledning, er det viktig at du velger en utendørspensel som passer mellom profilene. Har du liggende panel – velg en rett utendørspensel eller et utendørs rullesett.
Pensel flat
Utendorsruller
2

Vinklet pensel

En favoritt blant mange profesjonelle malere. Egner seg for fasade, terrasse, vegg, tak og gulv. Vinkelpenselen gjør det enkelt å male i hjørner og på lite tilgjengelige utmerket supplement til rullen eller fasadepenselen.
– Vinkelen gir bedre kraft, og du sparer håndledd og armer.

Pensel Flat Ergonomisk
3

Interiørpensel

Tilpasset for maling av for eksempel dører og treverk. En flat interiørpensel er klassisk rett, mens den skråstilte interiørpenselen har skråstilt bust for å gi ekstra presisjon og finish. Velg en penselstørrelse som er tilpasset for den flaten du skal male. Handler det om små flater med mange detaljer, velg en pensel med mindre bredde. For større flate overflater er en bredere pensel bedre for å oppnå beste resultat.

Pensel flat
4

Rundpensel

En smal pensel med rund form, som navnet antyder. Gir god presisjon når du maler sprosser.

5

Ovalpensel

Ovalpenselen er utviklet med tanke på presisjonsmaling av profiler. Et passende valg for vinduer, dører og treverk som er profilert, der du må male med presisjon, men likevel trenger å få med deg litt mer maling i hvert dypp.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss