Regnværet gjør halve jobben for deg!

Regnvær er bra vær for mange oppgaver ute

Regn er perfekt vær for vasking av terrasse og utvendige vegger. Da får du hjelp av regnet til selve vasken og du får naturlig avskylling. Vasker du husveggen med kraftvask, riktig såpe og en god vaskekost, kan du oppdage at huset ikke trenger å males i år likevel. Fasaden fremstår nesten som nymalt når bare skitt, fett og svertesopper skrubbes og skylles bort!

Steg for steg

1

Vask før du maler terrasse

Slik gjør du det:

 • La regnet fukte terrassen
 • Spre såpe/rens utover å la virke i 15-20 min. (regnet sikrer at terrassen ikke tørker ut)
 • Gå over med børste (terrasseskrubb på forlengerskaft) og fjern skitten som nå sitter løst.
 • Spyl av med hageslange.

Nå er terrassen din klar for olje/beis når den har tørket.

Dette trenger du til terrassevaskejobben:
Hageslange
Bøtte
Terrasserens
Forlengerskaft
Terrasseskrubb

(For å spre såpen utover kan du bruke en liten lavtrykkssprøyte, eller sprøytefunksjon på høytrykkspyler)

2

Tildekking er viktig!

En viktig del av malejobben, ikke minst når du skal male inne, er at du gjør en ordentlig jobb med å dekke til gulv som ikke skal males. Her finnes det mange smarte hjelpemidler på markedet som tildekkingsplast, ulike typer maskeringstape og andre smarte produkter. En malefilt av tekstil dekker fullstendig, ligger stødig på underlaget og absorberer alt søl så du ikke tråkker det rundt på utildekkede områder.

Dette trenger du:
Maskeringtape med ulike bredder for ulike områder (evt dekningsplast og tape i ett)
Vindustape til vindu for å sikre ta den tåler sollys.
Dekningspapp eller malerfilt til gulv og bred maskeringstape til å feste den.

3

Tips 1

Et godt tips til tildekking av bakken når man maler utendørs er å fukte malerfilt med mye vann slik at den blir tungt og ikke blir tatt av vinden.

4

Tips 2

Et annet godt tips er også å klippe opp en fille i passe størrelse, fukte den med litt vann og henge den i baklommen på malebuksa. Da har du noe kjapt tilgjengelig hvis du skulle søle litt på uønskede steder. Vi anbefaler også å prøve Jordans nye tørkevipes. Dette er en klutdispenser med sitrus-kluter med god tørke- og absorbsjonsevne. I tillegg er de luktsvake og miljøvennlige.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss