Spill av video

Slik beiser du terrassen – steg for steg

Terrassebeis for en bedre beskyttelse

For å beskytte terrassen mot vær og vind, bør en beise terrassen. I motsetning til fasaden, så renner ikke regnet av, men blir liggende. Det er derfor essensielt at terrassen blir behandlet slik at den kan holde seg fin og få et langt liv.

Terrassebeis er spesiallaget for å beskytte impregnert treverk. Den gjør at treverket beholder sitt naturlige utseende, samtidig som den beskytter terrassebordene mot sprekkdannelser, forhindrer at solens UV-stråler bryter ned treverket, og forhindrer at fukt og sopp setter seg.

Ikke en vanskelig oppgave

Å beise terrasse er ingen vanskelig oppgave. Jordans egen beisemester, Morten Fehn, tar deg igjennom prosessen og viser deg nøyaktig hvor enkelt du kan oppnå et flott resultat.

Under har vi listet et minimum av produkter som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Forarbeid

Det er viktig å gjøre et godt forarbeid før beising av terrassen. Start med å dekke til flatene og rundt terrassen som ikke skal beises.

Mann setter maskeringsteip på terrasse

Slip overflaten for et jevnt underlag

Treverkets fibre reiser seg når det blir vått, noe som resulterer i et ujevnt underlag som det ikke vil være noe særlig godt å gå på, samtidig som det lettere vil samles opp skitt og fuktighet. Etter at flatene er dekt til, er det derfor viktig at du sliper over treverket med slipepapir for å fjerne fiberreisning og løse trefibere.

Slipebrett med borrelås

Når terrassen er slipt ferdig, tørker du av slipestøvet med en mikrofiberklut.

Tørking av terrasse med mikrofiberklut

Avvent beising til treverket er helt tørt

Før du går i gang med beisingen, er det viktig å sjekke at treverket er helt tørt. Gammelt treverk blir vanligvis tørt nok etter tre dager uten regn og ikke alt for lave nattetemperaturer.

Har du nye terrassebord, er disse som regel mettet med impregnering. Det kan da være lurt å vente én til to måneder før du behandler terrassen med beis.

NB: Ikke bruk fuktmåler. I trykkimpregnering finnes det kobber som leder strøm like godt som vann, noe som fører til at resultatet av målingen aldri blir korrekt.
2

Beising

Mett porene i treverket tilstrekkelig

Når terrassen er klargjort, påføres beisen ved hjelp av rull med låsefunksjon. Gjør dette på to og to bord av gangen. Ta deg god tid og la beisen få trekke seg ned i treverket.

Mortens tips: Unngå direkte sollys, eller gjør helst beisejobben i overskyet vær. Dette for å unngå at beisen tørker ut før den rekker å trekke godt nok inn i treverket.

Påfør mer beis der den trekker seg raskt inn i treverket. Når beisen har sluttet å trekke seg inn har du klart å mette porene i treverket og gjort slik at regnvann ikke greier å trekke inn.

Mann beiser terrasse

NB: Terrassebeis skal bare påføres i ett strøk. Påføres den i flere strøk, eller strøket blir for tykt, dannes det film og da er faren stor for at beisen sprekker opp.

Unngå skjolder og områder med film

Den overskytende beisen som ikke har trukket seg inn etter et par minutter, stryker du vekk ved å låse rullen og dra over. Tørk av hele bordets lengde i ett drag, på den måten unngår du at det danner seg skjolder eller områder med film.

Beis på malerull

Fortsett med å beise to og to bord til hele terrassen er ferdig.

NB: Terrassebeis er en trasparent/gjennomsiktig behandling og underlaget har mye å si for hvordan sluttresultatet blir. Hvis terrassen ikke får den fargen du ønsker; ikke beis over med ny beis – da får du filmdannelse. Fjern i stedet beisen og begynn på ny.

Lykke til!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss