Slik beiser du terrassen – steg for steg

Terrassebeis for en bedre beskyttelse

For å beskytte terrassen mot vær og vind, bør en beise eller olje terrassen. I motsetning til fasaden, så renner ikke regnet av, men blir liggende. Det er derfor essensielt at terrassen blir behandlet slik at den kan holde seg fin og få et langt liv.

Før du begynner å behandle terrassen må du bestemme deg for om du skal olje, beise eller male. Terrassebeis er spesiallaget for å beskytte impregnert treverk, og er den sikreste behandlingen for folk flest. Den gjør at treverket beholder sitt naturlige utseende, samtidig som den beskytter terrassebordene mot sprekkdannelser, forhindrer at solens UV-stråler bryter ned treverket, og forhindrer at fukt og sopp setter seg.

Ikke en vanskelig oppgave

Å beise terrasse er ingen vanskelig oppgave. Med vår nye innovasjon EasyPad sikrer du et jevnt og skjoldfritt resultat, raskt og enkelt. Påføringspaden kommer enkelt til i hjørner og inntil husveggen.

Under har vi listet et minimum av steg og produktene som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Vask

Rengjør terrassebordene godt før du går i gang med å beise terrassen. En stivbustet terrasseskrubb fjerner skitt, smuss og gammel beis. Bruk egnet vaskemiddel og husk å lese produsentens veiledning. Det er en fordel å bruke vaskemiddel og beis/olje fra samme leverandør. Da er det enklere å følge anbefalingene gjennom hele prosessen.

Husk at gråvær er godt vaskevær!

2

Slip

Når terrassebordene er helt tørre, bruker du EasyPad-slipebrettet for å sikre et jevnere resultat. Ved å slipe lett over bordene sikrer du at fiberreisningen som har oppstått under vasken forsvinner, og det blir også mer behagelig å gå på terrassen. Husk å kjøpe slipepapir. Valg av slipepapir vil avhenge av terrassens utgangspunkt, men 120 korning er et godt valg for de fleste.

Tørk bort slipestøvet med en støvkost eller mikrofiberklut.

3

Påfør

Før du går i gang med påføringen, er det viktig å sjekke at treverket er helt tørt. Tommelfingerregelen er at treverk vanligvis er tørt nok etter tre dager uten regn på en varm sommerdag, mens tidlig på våren kan det ta flere uker pga. lave nattetemperaturer. Har du helt nye, impregnerte terrassebord er disse som regel mettet med impregnering. Da kan det være lurt å vente én til to måneder før du behandler terrassen med beis/olje.

Når du er klar:

Bytt ut slipebrettet med påføringspaden, og påfør et jevnt strøk med beis eller olje. EasyPad sikrer et tynt strøk, slik at det ikke dannes film som flasser av.

Jobb deg ferdig med hele bordlengden for å unngå overlapp og skjolder. EasyPad fungerer best med forlengerskaft som gjør at du sparer krefter og har riktig arbeidsstilling. Bruk også et Superbrett for god plass til beis/olje, som gjør at du enkelt kan jobbe uten å søle.

Det er enkelt å komme til i hjørner og inntil husvegger med paden. EasyPad dekker to terrassebord av gangen. Det må ofte jobbes litt mer med eldre bord, og da kan det være best å bruke paden på langs av terrassebordet, og ta et og et bord om gangen.

Bruk en pensel i kriker og kroker – mellom terrassebord, under rekkverk osv. Her har vi skrevet mer om det smarteste utstyret til terrassejobben.

Lykke til med jobben!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss