Slik gjør du det – kalkmalte vegger

Kalkmalte vegger er en het trend som gir hjemmet et unikt og levende uttrykk. Kalkmaling består av naturlige ingredienser og pigmenter, og er både miljøvennlig og trendy. Vi gir deg noen gode råd for hvordan du maler med kalkmaling for å oppnå et best mulig resultat.

Steg for steg

1

Godt underlag er en forutsetning

Et rent og jevnt underlag er som alltid en forutsetning for å kunne oppnå et godt sluttresultat. Vask veggen med et egnet vaskemiddel og sørg for at veggen er helt tørr før du begynner å male. Det er også som oftest anbefalt å grunne veggen før du begynner å male, men dette avhenger av hvilket materiale du skal male på, og hvilken malingstype veggen er malt med tidligere. Vi anbefaler deg å alltid spørre fargehandleren om råd for å være på den sikre siden.

2

Få en sterk effekt med korte penselstrøk

Med kalkmaling er målet å skape struktur og gi veggen et levende preg. Teknikken for å oppnå dette på best mulig måte skiller seg fra vanlig maling, hvor man maler vannrett eller loddrett. Her skal du i stedet male på kryss og tvers med korte penselstrøk, såkalt kryssteknikk. Se eksempel på dette nedenfor.

Til denne maleteknikken er det best å bruke en bred pensel av høy kvalitet. Ovenfor er to pensler som er godt egnet for dette.

Rull brukes vanligvis ikke sammen med kalkmaling, siden strukturen da kan forsvinne.

 

3

Få en mer dempet effekt med lengre penselstrøk

Den store fordelen med kalkmaling, er at du selv kan bestemme hvor stor effekten skal bli. Dersom du heller foretrekker en roligere og mer dempet effekt enn den du vil få av teknikken i steg 2, bør du i stedet jobbe med lengre penselstrøk, men fortsatt på kryss og tvers. Se eksempel på dette nedenfor.

4

Mal vått på vått

Mal hele tiden vått på vått, slik at hvert nye penselstrøk overlapper det forrige mens malingen fremdeles er våt. Sørg for å male ferdig hele veggen i én uavbrutt økt. Starte gjerne med å eksempelvis male øverst i ett hjørne for så å male deg diagonalt ned mot motsatt hjørne. Vi anbefaler å påføre ett til to strøk, men dersom du er fornøyd med veggen etter det første strøket, er det ikke nødvendig å male et strøk til. Vent to til fire timer før du starter med å male det andre strøket.

5

Hent inspirasjon fra ferdige resultater

Bilde: Björn Ceder. Styling: Johanna Pilfalk.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss