Slik gjør du det – kalkmalte vegger

Kalkmaling gir et rått og moderne uttrykk i hjemmet. Så enkelt er det

Å kalkmale veggen har blitt en stor trend, og den har åpenbart kommet for å bli. Kalkmaling består av naturlige ingredienser og pigmenter, og er både miljøvennlig og trendy. Veggen blir mer levende, men hvor unikt og hvor mye spill veggen får avhenger av din teknikk. Vi gir deg noen gode råd for hvordan du maler med kalkmaling på en rask og effektiv måte, så du får et flott sluttresultat. 

Steg for steg

1

Rengjort underlag er en forutsetning

Det er alltid en god start å rengjøre underlaget du skal male. Det samler seg mer skitt og smuss enn man tror, og da får du fjernet dette før det setter seg i ny maling. Du kan bruke malingsklar til en slett vegg eller et annet vaskemiddel til en grovere vegg. Når veggen er ren og tørr, bør du, som i alle andre malejobber, maskere områdene du ikke skal male. Kalkmaling er en tykkere og tyngre maling å jobbe med, så du vil bli glad for en grundig tildekningsjobb slik at du kan kose deg med malingen! Da gjør det ikke noe om det drypper litt underveis når du svinger penselen rundt. 

Før du begynner å male er det ofte anbefalt å grunne veggen, avhengig av hvilket underlag du skal male på. Spør fargehandleren om råd for å være på den sikre siden. 

Foto: Pure & Original Paint

Sett i gang! 

Når du har valgt farge og skal sette i gang, skal du ikke bli skremt når du åpner malespannet! Kalkmaling er mye mørkere i spannet enn når den tørker på veggen. Og det er halve moroa – å se hvordan kalkmaling ‘lever’ på veggen mens du maler. Kalkmaling dekker underlaget akkurat som du vil. Dersom du påfører mye maling er den veldig dekkende, men ønsker du mindre ‘betong’ effekt, anbefaler vi å starte med ett strøk vanlig veggmaling med rulle i samme farge som kalkmalingen. Da vil feltene som ikke er fullstendig dekket av kalkmalingen ha samme farge. 

Begynn langs kantene med kalkmalingen, for å male en ‘ramme’ opp til lister og langs kanter, slik at du kan leke deg med større penselstrøk etterpå. Du kan bruke en presisjonspensel 50mm til detaljene, før du bruker en 100mm universalspensel til de store flatene. 

Foto: Chera Westman IFI

2

Få en sterk effekt med korte penselstrøk

Hovedregelen er: korte tilfeldige penselstrøk gir masse effekt, lange penselstrøk gir en mer dempet effekt. Så her er det kun din egen kreativitet som bestemmer hvor stor effekten skal bli. Med kalkmaling er målet å skape struktur og gi veggen et levende preg. Istedenfor å tenke på teknikk og å male ‘fint’, skal du med kalkmaling male på kryss og tvers, såkalt kryssteknikk. Enten med lange eller korte strøk.  

Til denne maleteknikken er det best å bruke en bred pensel av høy kvalitet. Ovenfor er to pensler som er godt egnet for dette.

Foto: Pure & Original Paint

Rull brukes vanligvis ikke sammen med kalkmaling, siden strukturen da kan forsvinne.

 

3

Mal vått i vått

Mal hele tiden vått i vått, slik at hvert nye penselstrøk overlapper det forrige mens malingen fremdeles er våt. Da blir det jevnere overganger og lettere å male. Dersom du er fornøyd med uttrykket etter ett strøk, kan du si deg ferdig med malejobben! Ellers kan du alltids gå på med strøk nummer to etter noen timer (les på malingsspannet). Men vi anbefaler å la én person gjøre malejobben for å få samme uttrykk på hele veggen, og å male ferdig hele veggen i én uavbrutt økt. 

Dersom den kalkmalte overflaten er et sted hvor du regelmessig vil være borti den eller den er utsatt for vannsprut, anbefaler vi å avslutte med en ‘sealer’, for å sperre kalken inne. Da vil det ikke bli tydelige berøringsmerker eller flekker dersom noe skulle komme bortpå. 

Mens malingen tørker anbefaler vi å titte innom i ny og ne. Det er en spennende tørkeprosess som endrer uttrykket hele tiden, og når veggen er tørr er det bare å nyte resultatet! Dette er en morsom måte å male på, så slipp kreativiteten løs og kos deg! 

Foto: Mamen Interior

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss