Spill av video

Slik maler du gjerdet – steg for steg

Jordan vet hvordan du maler et gjerde. Dette er en steg-for-steg guide til hvordan du oppnår et fint resultat.

Et gjerde må tåle mye juling fra vær og vind, og trenger derfor litt kjærlighet innimellom. Dersom du ønsker å gi gjerdet ditt et helt nytt utseende, eller bare gi det et nytt strøk maling, viser denne artikkelen deg hvordan det gjøres.

Under har vi listet et minimum av produkter som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Forarbeid

Viktig forarbeid for ønsket resultat

Vask først med kraftvask, skyll godt av og la det tørke. Dekk til under gjerdet, gjerne med dekkfilt.

Vasker gjerdet med kraftvask før maling

Vask gjerdet med kraftvask

Skrap deretter av all løstsittende maling. Fest løse bord og slå inn spiker som stikker ut. Så sliper du bort alle løse trefiber og skarpe kanter. Fjern så alt avskrapet, da unngår du at det blåser opp og fester seg når du senere skal male.

Sliper bort løse trefiber og skarpe kanter på gjerdet

Skrap bort den løse maling

2

Grunnarbeid

Grunning gir godt grunnlag og hindrer fukt

Påfør grunning på alle flater med bart treverk. Vær nøye med grunning av endeveden, da unngår du at fukt trekker seg inn. La grunningen tørke.

Påføring av grunning på gjerdet før maling

Påføring av grunning

Tips: Bruker du et håndholdt malekar kommer du til å spare mye tid på jobben.
3

Toppstrøk

Kombiner malerulle og pensel

Bruk gjerne en malerulle til påføring av maling, da går jobben mye raskere. Bruk deretter penselen til å stryke malingen jevnt utover. På denne måten gir du treverket den beste beskyttelsen og får det peneste resultatet. Penselen brukes også til maling av flater der rullen ikke kommet til. Når første strøk er tørt, kan du gå i gang med strøk nummer to. Ikke glem å male endeveden.

Bruker en malerulle til påføring av maling

Først rulle…

Bruker pensel til å stryke malingen jevnt utover gjerdet

…så pensel

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss