Spill av video

Slik maler du lister – steg for steg

Frisk opp listene dine med tre enkle steg.

En vegg uten lister er som et bilde uten ramme. Listene gjør mye for helhetsinntrykket av et rom, men av og til trenger også de en liten oppfriskning. Denne artikkelen viser vi deg hvordan du lett kan fornye listene dine og samtidig gi rommet et nytt uttrykk.

Under har vi listet et minimum av produkter som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Forarbeid

Sørg for grundig forarbeid

Dekk til gulvet og masker rundt de flatene som skal males. Deretter er det viktig å rengjøre listene ordentlig. Når listene er tørre kan du skrape vekk løs maling før du pusser over med slipepapir.

Maskerer rundt listene som skal males

Maskerer rundt listene som skal males

Til slutt kan du tørke over listene med en tørr mikrofiberklut.

rengjører listene ordentlig før maling

Rengjør listene før maling

2

Grunnarbeid

Grunnarbeid basert på listenes utgangspunkt

Påfør egnet grunning på bart treverk for å lage god heft for malingen. Er det hull eller ujevnheter i listene kan disse repareres ved hjelp av litt sparkel. Når du har sparklet ferdig pusser du over med slipepapir for å få en jevn overflate. Til slutt tørker du igjen over med en tørr mikrofiberklut.

Hull og ujevnheter på listene repareres med sparkel

Reparer huller og ujevnheter med sparkel

3

Toppstrøk

Maleteknikk for pene lister

Når du skal begynne å male, ikke begynn helt inne i et hjørne. Begynn heller et stykke inn på listen, da unngår du at malingen samler seg opp og begynner å renne. Før du begynner på det andre strøket kan du gå over listene med fugemasse og tette eventuelle sprekker. Når dette har tørket kan du gå i gang med det siste malingsstrøket.

Begynn maling av lister et stykke inn på listen

Begynn maling av lister et stykke inn på listen

Tips: Velger du en pensel av høy kvalitet er det enklere å få et resultat som er jevnere og penere. Dette kan være lurt da lister ofte skal ha en glatt overflate.
Tips: Det er enklere å fjerne maskeringen hvis du vinkler kniven inn under listene.

Flere artikler som ligner Slik maler du lister – steg for steg

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss