Spill av video

Slik maler du tapet – steg for steg

Er du lei av den gamle tapeten? Dette er en guide for hvordan du kan fornye den tapetserte veggen din.

Når du skal male over tapeten er det lurt å gjøre et godt forarbeid. Dette gjør selve malejobben enklere og sluttresultatet penere. Denne artikkelen viser deg hvordan du lykkes med maling av en tapetsert vegg.

Under har vi listet et minimum av produkter som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Forarbeid

Fjern løse elementer før du starter å male

Begynn med å fjerne all løs tapet og eventuelle skruer og spiker. Deretter fjerner du tapet som overlapper i skjøter, hjørner eller på lister. Hvis du fukter tapetet kan den bli enklere å fjerne. Når dette er gjort kan du dekke til gulv og maskere lister og karmer.

Fjerner løs tapet før maling

Fjern løs tapet

Maskering av lister og karmer før maling av tapet

Dekk til gulv, masker lister og karmer

2

Grunnarbeid

Grunning gir et godt utgangspunkt

Start med å bruke en pensel til grunning av hjørner og inn mot lister og karmer. Begynn gjerne litt ut ifra hjørnet, da unngår du oppsamling av maling og at det begynner å renne. Deretter grunner du de store flatene med rulle. Velg en grunning som er tilpasset tapet, da unngår du at fukt trenger seg inn i tapeten og danner blærer.

Grunner store flater med malerulle ved maling av tapet

Påfør grunning med malerulle på de store flatene

Når grunningen har tørket kan du sparkle hull, sprekker og skjøter. Slip over til du får en jevn overflate, og fjern pussestøvet med en kost eller tørr mikrofiberklut.

Sparkle hull og skjøter før maling av tapet

Sparkle hull og skjøter

3

Toppstrøk

Maleteknikker som sikrer et penere resultat

Når du skal begynne å male er det lurt å starte med en pensel inn mot hjørner og kanter.

Maler inn mot hjørner og lister først ved maling av tapet

Mal inn mot hjørner og lister først

Deretter maler du de store flatene med en malerulle.

Maler nær hjørner og kanter først ved maling av tapet

Mal de store flatene med rulle

Tips: En pensel er det mest presise redskapet å påføre maling med, men for å få den samme strukturen på hele veggen kan det være lurt å bruke en mindre malerulle på flatene nær hjørner og kanter.

Ha godt med maling på rullen og påfør rikelig med maling på veggen, da unngår du at tapeten skinner igjennom.

Maler mot hjørner og kanter først ved maling av tapet

Ha godt med maling på rullen

Sliper lett over veggen med slipepapir etter første strøk med maling på tapet

Etter at det første strøket har tørket, kan du velge å slipe lett over veggen med slipepapir, dette vil gi det peneste resultatet. Deretter kan du male strøk nummer to. Avslutt med et lett drag ovenfra og ned for å få en jevn struktur. Når du er ferdig fjerner du maskeringstapen før malingen har begynt å tørke.

 

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss