Spill av video

Sånn maler du over tapet – steg for steg

Er du lei av den gamle tapeten? Dette er en guide for hvordan du kan fornye den tapetserte veggen din.

Tapet kommer i mange former og farger, og ikke minst forskjellige typer. De fleste tapeter kan males over, men krever litt forarbeid først. Usikker på tapettypen din kan du lese denne artikkelen før du hiver deg løs. I denne artikkelen forteller vi deg hvor enkelt du kan male over tapet. Vi forklarer deg hele prosessen – steg for steg. 

Under har vi listet et minimum av produkter som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Forarbeid

Rydde og dekke til

Tiden du bruker på å rydde ordentlig sparer du raskt inn igjen. Rydd vekk inventar, dekk til gulvet og masker med maskeringstape. 

Det er godt å ha litt plass når du skal male. Rydd derfor inventaret helt bort eller samle det i midten av rommet. Da kan du bevege deg fritt rundt i rommet. Unngå søl og gris ved å dekke til gulvet med dekkfilt. Den absorberer maling godt, og har en praktisk plastunderside som hindrer malingssøl å slippe gjennom. Det fine er også at dekkfilten kan gjenbrukes.Masker lister og deksler, hvis de ikke kan taes av med en maskeringstape av god kvalitet. 

Reparere og sparkle

Jo jevnere underlag, jo penere sluttresultat. Hvis du har løs tapet, spikerhull, sprekker eller andre ujevnheter, bør disse fjernes og sparkles. All løs tapet eller annet som stikker ut, må fjernes slik at veggen klargjøres for maling. Men ikke dra for mye ellers kan det bli en mye støøre jobb enn nødvendig. Bruke en skikkelig skarp tapetkniv og skjær så nørt veggen du klarer. 

Deretter sparkler du skjøter, spikerhull og ujevnheter. Bruk en sparkelspade og før den over sparklet slik at overflaten blir jevn. La sparklet tørke. 

Tips: Tynne lag med sparkel gir best resultat. 

Slip til slutt veggen lett med sandpapir, så får du en jevn overflate. Tørk vekk slipestøvet med en tørr mikrofiberklut, og så er du klar til neste steg.

Rengjøring

Selv om veggene ser rene ut, bør de alltid klargjøres for maling. Malingen sitter mye bedre og du får et jevnere og penere resultat. Vask veggen med Malingsklar, den enkleste måten å rengjøre veggen på, og gjør at malingen hefter bedre. Du trenger ikke å skylle. La det tørke og mal rett over! 

2

Grunnarbeid

Grunning gir et godt utgangspunkt

En tapetsert vegg må i mange tilfeller grunnes hvis du ønsker et godt sluttresultat. Dette er fordi tapet kan reagere på  fuktigheten i malingen og boble seg hvis den ikke er grunnet. 

Dersom din tapet burde grunnes, kan du bruke en tapetgrunning eller en våtromsgrunning. Følg bruksanvisningen på spannet. Mal en vegg ferdig om gangen, så grunningen ikke tørker. Først rører du ut grunningen med en rørepinne og heller den i et håndholdt malekar. 

Deretter anbefaler vi å male langs listene, hjørner, rundt stikkontakter og lysbrytere med en pensel for å gjøre jobben enklere. Hell så grunning i et stort malerullkar, som Superbrett. Rull de gjenværende flatene med stor rulle.

TIPS: Bruk forlengerskaft så sparer du tid og får en bedre arbeidsstilling. Rull i hele lengder fra topp til bunn, avslutt alltid i samme retning 

Når grunningen har tørket kan du sparkle hull, sprekker og skjøter. Slip over til du får en jevn overflate, og fjern pussestøvet med en kost eller tørr mikrofiberklut.

3

Toppstrøk

Male

Veggene bør som regel males to strøk. Dette gjelder også hvis du ikke har grunnet tapeten først. Mal en hel vegglengde før du tar pause, da blir resultatet penere og du får mindre skjolder. Mal først langs kantene og listene med en presisjonspensel, før du maler de store flatene med malerull. 

Rør ut malingen med en rørepinne og hell i et håndholdt malekar. Da får du godt grep og slipper å forholde deg til et tungt malingsspann.

TIPS PÅ VEIEN: Skal du opp i en gardintrapp eller stige, har du samtidig den andre hånden fri slik at du kan holde deg fast. Hvis du skulle være så uheldig å miste malekaret, blir det heldigvis ikke så mye søl. 

Mal langs lister, hjørner, rundt stikkontakter og lysbrytere med en presisjonspensel. 

TIPS PÅ VEIEN: Skrå Presisjon med SmartEtui 50 mm er suveren til presisjon og gjør jobben enklere. Det praktiske etuiet gjør det enkelt å ta pauser underveis i malejobben og mellom strøkene. 

Nå er du klar for å male de store flatene. Hell maling i et Superbrett. Dette har ekstra stor kapasitet til maling slik at du slipper å fylle så ofte. Bruk en malerull med god kapasitet. Vår beste malerull til slette vegger er Ultimate 18 cm for vegg og tak. Den etterlater seg det peneste og jevneste resultatet. Fyll malerullen godt før du går i gang med å male. 

TIPS PÅ VEIENMal en hel vegg ferdig før du tar pauser- det gir mindre skjolder og ujevnheter. 

Bruk alltid et forlengerskaft når du skal male vegger. Da sparer du både tid og krefter. 

TIPS PÅ VEIEN: Må du bruke kraft på rullen når du maler, er det på tide å dyppe rullen i maling igjen. 

Start med å male litt inn på veggen og rull i hele lengder fra topp til bunn. Husk å jobbe deg ferdig med en hel vegg før du tar pause. Da unngår du skjolder. 

Når du er ferdig med alle veggene kan du ta deg en god pause mens veggene tørker. Det andre strøket påføres på samme måte som det første. Normalt kan du male det neste strøket etter noen få timer. Hvor lenge du må vente før du kan påføre det andre strøket, står på malingsspannet.

Lykke til med malejobben. Dette fikser du fint!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss