Spill av video

Slik oljer du benkeplaten

Er det på tide å olje trebenken?

En kjøkkenbenk i tre tar seg godt ut, men i likhet med alt annet treverk må også denne vedlikeholdes. Det er få gjenstander i huset som må tåle like mye juling som kjøkkenbenken. Den er i daglig bruk og er hele tiden utsatt for søl.

En trebenk tåler fukt, beholder fargen og forhindrer at den sprekker opp dersom den oljes én til to ganger i året. Det er en enkel sak å olje benkeplaten. Vi viser deg hvordan det gjøres.

Under har vi listet et minimum av produkter som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Forarbeid

Enkelt forarbeid gir best sluttresultat

Lurer du på om det er på tide å olje benken? Dersom vannet ikke perler seg, men flyter utover når du heller litt vann på den, er det på tide med en ny behandling av benken.

Begynn med å vaske benken med et tilpasset rensemiddel. Dette for å fjerne flekker som har satt deg fast i treverket. La rensemiddelet tørke, gjerne til neste dag.

Tilpasset rensemiddel sprayes på klut

Slip deretter benken med et fint slipepapir for å fjerne fiberreisning og eventuelle flekker rensemiddelet ikke klarte å ta.

Benken slipes med fint slipepapir

Til slutt tørker du slipestøvet vekk med en mikrofiberklut.

2

Olje

Godt arbeid med oljen gir optimal beskyttelse

Påfør oljen med en rull. Jobb oljen inn i benken med rullen, før du så sliper oljen inn i treverket med en slipesvamp eller fint sandpapir. Husk å slipe i treets lengderetning.

Gi oljen god tid til å trekke seg ned i benken. Når oljen har trukket godt inn bruker du en fille til å fjerne overskytende olje. Tørk av til benken er helt tørr.

Tørk av overskytende olje

Det kan hende benken trenger flere strøk olje. La benken tørke til neste dag, og sjekk deretter om den tåler vanntesten.

Lykke til!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss