Ta utendørsmalingen i finværet - Slik lykkes du!

Oppholdsvær med sol er bra vær for utendørs maling og beising

Det er godt lys, sola varmer og malingen tørker bra. Det er likevel noen forhold du må vurdere når du skal male utendørs i sterkt solskinn.

Steg for steg

1

Unngå ubehagelige overraskelser etter malejobben

 • Vask alltid overflaten som skal males, og la det tørke før du begynner å male
 • Mal aldri i direkte og sterkt solskinn
 • Mal i skyggen og på tørt underlag
 • Velg den husveggen som har vært lengst i skyggen
2

Vask før du maler

Moderne maling har ikke giftstoffer slik som før. Dette er bra på de fleste måter, men man må være bevisst på at det er blitt viktigere å vaske før man maler. Malingen trenger tørt og rent underlag for å få godt feste og unngå skjolder.

Selv om man ikke røyker inne, har peis eller brenner stearinlys, så vil det legge seg støvpartikler på overflatene som raskt vil sive igjennom ny maling på toppen. Dette må fjernes før man maler.

Der hvor du f.eks. har flekker som ikke går bort som f.eks. tjære i taket fra en taklekkasje, så vil du måtte male med en spesiell dekkende maling på flekken (sperregrunner) for å sikre at det ikke siver igjennom.

3

Det kan koste dyrt å bruke billig!

Med godt verktøy går jobben fort og resultatet blir fint. Kvalitetspensler og ruller tar opp mer maling, du trenger færre drag og du får et jevnt og glatt resultat. Pensler med god bust og ruller av høy kvalitet sørger selv for at riktig mengde maling legges på underlaget.

Et riktig lag maling beskytter huset mot vær og vind, uten at malingen sprekker opp. Jordan har utviklet MaxStroke-teknologien for å sikre beste beste beskyttelse. En kvalitetspensel med MaxStroke hjelper deg med å legge et jevnt lag uansett om du har mye eller lite, tykk eller tynn maling på penselen. Pensler som har denne teknologien er merket med et symbol som sier at det er MaxStroke.

Mange «billigpensler» legger på ujevnt. Da blir resultatet stygt og beskyttelsen mye dårligere. Vær bevisst på at et for tykt lag med maling er like ille som et for tynt lag!

4

Visste du at...?

1 mm er kritisk tykkelse på malingslaget. Blir det tykkere enn 1 mm kan man risikere at det sprekker opp og slipper inn vann under malingslaget (som du ikke oppdager før det er for sent). Bakgrunnen for dette er at det er store variasjoner mellom varmt og kaldt og vått og tørt her oppe i Norden.

Pensel og rull med dårlig kvalitet klarer ikke å spre malingen jevnt utover. Der man setter til pensel/rull blir det for tykt, og lenger ned på samme bord blir det for tynt.

En kvalitetspensel fordeler et jevnt og tynt lag med maling, uten at du trenger å beherske noen spesiell teknikk.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss