Spill av video

Hvordan sparkle ujevn vegg – steg for steg

Helsparkling gjør en gammel vegg ny. Vi viser deg hvordan det gjøres.

Enten du har en vegg med mange sår, eller en tapet med tekstur du ønsker å ha fjernet, kan helsparkling være en god løsning for deg. Sparkelet dekker hele veggen og får den til å fremstå som jevn og ny. Denne artikkelen viser deg hvordan du skal gå frem for å få et fint resultat.

Under har vi listet et minimum av produkter som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Forarbeid

Klargjør veggen før arbeidet starter

Dekk til alle flater du ikke ønsker skal være utsatt for sparkelsøl. Hvis veggen er tapetsert skraper du vekk alt løstsittende tapet. Deretter kan du bruke en kniv til å skjære ren overgangen ved tapetkantene. Fjern andre elementer som stikker ut på veggen som ledninger, stikkontakter, spiker, skruer og liknende. Slip så over veggen for å unngå at løse rester skal ødelegge sparklingen.

Tips: Vi anbefaler at du bruker slipebrett festet på et forlengerskaft. På den måten slipper du unødvendig klatring, og jobben blir utført mer effektivt.

Når slipestøvet er tørket bort er veggen klar til å sparkles.

2

Sparkling

Prosess i flere faser

Bruk to typer bredsparkler til hele veggen. Påfør sparkelmassen med det smale bredsparkelet, og stryk deretter ut i vertikale drag med det brede bredsparkelet.

Tips: Ha et hardt trykk på den siden av bredsparkelet du kommer fra, og et litt mindre trykk på andre siden når du drar sparkelmassen utover. På den måten jobber du massen fint utover samtidig som du unngår kanter og ujevnheter.

Før du går løs på neste omgang må hele veggen slipes og deretter tørkes for støv.

Så gjentar du sparkleprosessen på nytt. Når sparkelmassen igjen har tørket sliper du hele veggen slik at den får en jevn overflate. Til slutt tørker du sparkelstøvet bort med en mikrofiberklut.

Lykke til!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss