Sparkling for nybegynnere

Er du usikker på hvordan du sparkler?

Eller lurer du på hvorfor man egentlig skal sparkle? Les vår nybegynnerguide og få et bedre resultat når du skal tapetsere.

Steg for steg

1

Ikke glem forarbeidet!

Det har du sikkert hørt før, men det er en grunn til at dette er så viktig. Med ordentlige forberedelser blir det lettere å male og tapetsere, og resultatet blir alltid bedre med godt forarbeide. Sparkling er en viktig og vanlig del av forarbeidet, så gjør dette så nøye du kan. Sparkling gir en jevn og fin overflate å male på, og skal du tapetsere kommer tapetet til å sitte bedre.

2

Hvordan sparkle en tapetsert vegg?

 • Når du skal male eller legge ny tapet på en vegg som allerede er tapetsert, må du begynne å skrape bort ujevnheter og fjerne spiker og skruer.
 • Bruk sandpapir og puss bort tapetrester som sitter fast.
 • Videre påfører du sparkel på de stedene der du har fjernet tapet og spiker/skruer. Bruk en sparkelspade og før den over sparklet slik at overflaten blir jevn. La det første laget tørke før du påfører et nytt lag. Dette gjør du kun hvis ujevnhetene krever det, og hullene er store. Slip alltid mellom lagene.
 • Slip sparklet når det har tørket og tørk vekk slipestøvet med en mikrofiber klut. Da er alt klart!

Nå har du en jevn og fin overflate du kan male eller tapetsere på. Se gjerne vår film Sparkle tapetsert vegg som gir ekstra steg for steg instrukser.

3

Hvordan sparkle gipsvegg eller en ujevn vegg?

Har du en ujevn vegg der hele overflaten må sparkles krever det en annen teknikk. Dette kalles helsparkling. Våre ekspert-malere hjelper deg med dette i filmen: Sparkle ujevn vegg.

Er det imidlertid ny gipsvegg som skal forberedes må fordypninger og skjøtet mellom gipsskivene sparkles. Hvordan det gjøres ser du steg for steg i filmen Slik sparkler du en gipsvegg.

Blant våre filmer finner du også Rullesparkling av vegg der våre ekspert-malere viser deg en teknikk som går ut på å rulle ut sparklet med en rull.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss