Tapetsering - Dine spørsmål, våre svar

Vi i jordan får ofte spørsmål fra våre brukere. Her finner du svar på noen spørsmål om tapetsering vi har fått inn.

Steg for steg

1

Hvordan vet jeg om jeg må rive av den gamle tapetet? Og når er det greit å bare sparkle over ujevnheter og skjøter?

Kjenn etter i skjøtene hvor hardt det gamle tapetet sitter. Man bør alltid grunne med en tapetgrunning som gir en god base for sparkling og tapetsering. Videre kommer det an på hva slags tapet det er. En ikke vevet-tapet, som går kant i kant, gir ingen skjøter. Er det papirtapet med trådkant må man glatte ut skjøtene og videre sparkle slik at det blir jevnt. Noen tapeter er spaltbare, eksempelvis vinyltapet og strukturvinyl. Dette gjør at man kan rive bort det øverste laget hvis tapetet har struktur.

2

Kan man tapetsere kjøkkenskap? I så fall, hva slags forarbeide må til?

Det skal gå fint, selv om vi ikke kan love at det fungerer med alle tapetmerker. Velg en tapet som du kan tørke av ettersom den skal være i et kjøkkenmiljø med stekos og matrester. Start med å vaske alle ytre flater, slip og mal med heftegrunning for å få en fin, matt overflate som er lett å tapetsere på. Ønsker du en mer holdbar overflate kan du bruke en matt gulvlakk (vannbasert) over tapetet slik at den får god beskyttelse. Test først på en liten bit slik at tapetet ikke blir skadet av lakken.

3

Jeg ønsker å tapetsere en fondvegg på soverommet, men underlaget er malt tapet. Hvordan gjør jeg dette best?

Sjekk veggen for ujevnheter. Sparkle veggen slik at den blir helt jevn. Slip og mal før du tapetserer. Noen tapetleverandører krever at man maler overflatene som skal tapetseres i en lik farge slik at det ikke kommer en annen farge igjennom tapetet. Overflaten må være jevn og i samme farge, og det er ekstra viktig på glatt lys vegg.

4

Jeg har en umoderne strukturtapet og lurer på om det er mulig å få et fint resultat som amatør? Hvordan skal jeg gå frem og hvilke verktøy trenger jeg?

Hvis det er en strukturtapet som ikke har blitt malt før bør den være spaltbar. Da kan du fint rive av det øverste strukturlaget på tapetet. Videre grunner du med tapetgrunning, og til slutt sparkler du veggen helt jevn, sliper og grunnmaler eller forlimer. Helt til slutt tapetserer du. Husk på at noen tapetleverandører krever at man maler overflatene først. (se forrige spørsmål)

5

Jeg vil tapetsere med en lysere tapet enn jeg har, men jeg har en fettflekk på tapetet som jeg er redd skal komme igjennom den nye tapetet. Hvordan gjør jeg dette?

Vask ordentlig med egnet spesialvaskemiddel. Dette skal i utgangspunktet løse opp flettflekken. Videre grunner du flekken med en grunning som forhindrer at flekken synes igjennom. Det finnes gode varianter som er vannbaserte, i motsetning til tidligere, da de kun var oljebaserte. Husk på at noen tapetleverandører krever at man maler overflatene først. (se forrige spørsmål)

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss