Spill av video

En grundig terrassevask forlenger livet

Planer om å sette i gang med terrassen? Det er fremdeles tidlig, og nattetemperaturene er lave i hele landet vårt. Men skal du begynne på noe, så kan det være forarbeidet. Det er viktig å gjøre en grundig terrassevask etter en vintersesong. Slik gir du terrassen din lengre liv.

Det er mange grunner til å gjøre terrassevasken nøye, og det vil spare deg for mye senere. Vi skal forklare deg hvilket forarbeid du må gjøre basert på tilstanden til din terrasse.

Men først: Vurderer du om en vask virkelig trengs? Terrassen ser kanskje ren og fin ut? Tenk deg hvor skitne vinduene og utemøblene er. Og ikke minst asfaltstøv og pollen. Alle liggende flater samler mye skitt. Gjør du dette skikkelig får du et mye penere sluttresultat – og beisen holder mye lengre. Uansett utgangspunkt.

Tips! Det er mye lettere med terrassevask når det regner. Vannet løsner skitten fra overflaten og rengjøringsmiddelet tørker ikke så lett inn.

Steg for steg

1

Fordel vaskeprodukt jevnt

En terrassevask starter med at du først fukter ned hele terrasseområdet med vann fra hageslangen. Legg så på valgt vaskemiddel (avhengig av underlag), med en bred og grov malerulle eller ved hjelp av en praktisk lavtrykksprøyte. Rull over på nytt med såpe ved behov, produktet skal ikke tørke inn i treverket. Her kan det være lurt å ha en bøtte med ferdig blandet vaskemiddel, så du kan gå over med mer rensemiddel enkelt underveis.

2

Skrubb godt

Sørg for å fordele vaskemiddelet jevnt over hele terrassen og la det virke slik som anvisningen beskriver. Her er det forskjeller på hva slags underlag du har og temperatur ute.

Ny terrasse

Har du en relativt ny terrasse med impregnerte bord, må du også vaske. Her bør du bruke et mildere vaskemiddel, og skrubbe med en mykere børste.

Grånet og slitt terrasse

Er terrassen grånet og slitt, bør du gå litt hardere til verks. Her bør du også skrape bort eventuelle løse trefibre og lignende. Noen ønsker å lysne bordene med egnet middel, det kan gi god effekt på grånet treverk.

Tidligere behandlet terrasse

Har du en terrasse som tidligere har vært behandlet, da må du bruke et skikkelig renseprodukt. Her skal produktet virke lengre, og det må skrubbes godt med en terrassekrubb med stivere bust. Denne bør du montere på et forlengerskaft. Da sparer du rygg og armer, rekker over store flater og jobber mye mer effektivt.

Arbeid på begrensede flater av gangen, tre terrassebordbredder er nok. Skrubb til all skitt, fett og grønske løsner. Bruk en bøtte med vann til dette, og påfør vann underveis mens du skrubber. Dette gjør skrubbejobben mye enklere.

Har du fremdeles mye beisrester bør du rense igjen. Små flekker kan skrapes forsiktig bort med en skrape.

Se filmen: Slik renser du terrassen – steg for steg

3

Skyll godt

Til slutt er det bare å skylle med vann fra hageslangen. Bruk rikelig med vann slik at du fjerner alle såperester og ikke minst nøytraliserer underlaget om du bruker produkter med kjemikalier. Du vil trolig oppdage at denne metoden er mer effektiv enn bruk av høytrykkspyler. Om du likevel ønsker å bruke høytrykkspyler, velg da egnet innstilling slik at trykket ikke blir for hardt mot treverket. Her vil du ikke at materialene skal flises opp.

En tommelfingerregel er at du kan slutte å skylle terrassen når vannet slutter å skumme.

Når kan jeg begynne å beise?

Etter en grundig terrassevask er det viktig at terrassen får tørket ordentlig. Man bruker mye vann til skylleprosessen og det kan ta flere uker ved lave temperaturer, spesielt tidlig på våren.

Ikke bli fristet til å beise for tidlig, det kan gi avflassing og du må gjenta alle steg på nytt. Vent litt med forarbeidet, eller nyt en nyvasket terrasse, og sørg for at den holder seg ren og pen frem til beising. Du kan alltids tørke av støv med en tørr mikrofiberklut og lett vaske flekker, uten å måtte vente like lenge som etter en grundig vask.

Slik beiser du terrassen- steg for steg.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss