5 tips som gjør maskeringen mye enklere og raskere

Maskeringstape er et viktig hjelpemiddel når du maler

Vi kan være enige om at maskering ikke er verdens kuleste jobb, men du vil ikke angre når du ser hvor strøkent resultatet blir. Når du har maskert ferdig går dessuten jobben mye fortere og det er bare å kjøre på med selve malejobben 

Steg for steg

1

Tape er ikke bare tape

Du har kanskje opplevd at tapen “revner” når du skal ta den av rullen, og det er utrolig frustrerende. En kvalitetstape gjør ikke det. I tillegg er den ofte tynnere og lett å justere på veggen uten at limet blir dårligere eller at tapen revner når du skal ta den avHvis tapen har dårlig limkvalitet eller er gammel, vil den ikke feste seg godt nok inn mot malingen – og du ender opp med at malingen har blødd innunder. Kunne kanskje fått det penere uten tape med en god pensel og en stø hånd.  

Det er greit å huske på at tape er ferskvare. Det er ikke mange som vet det, men tape har faktisk en utløpsdato, fordi limet blir dårlig.  

2

Velg riktig tape

Men hvilken tape skal du bruke? Hvorfor har de ulike farger? Det finnes primært 3 farger på Tesa tape som vi anbefaler; gul, rosa, blå. Den gule er interiør tape, og passer til vegg, tak, vindu, lister og annen malejobb innendørs. Rosa tape er også for innendørs bruk, men for sensitive underlag. Det kan f.eks være en helt nymalt eller tapetsert vegg som du skal tildeskke for å  male listene, eller for å tape langs et lakkert gulv, og du ikke vil skade lakken.  

Den siste tapen er blå. Dette er en tape for utendørs bruk, da den er UV beskyttende, og utviklet for vind og vær. Det betyr at den kan henge lenger på veggen, før du trenger å ta den av, og har litt sterkere lim da underlagene ofte er mer krevende ute, enn inne.  

3

Fest tapen riktig

For at tapen skal sitte godt er det viktig at overflaten er så tørr og ren som mulig. Hold taperullen i en hånd og begynn å trekke tapen ut i lange drag/remser. Fest tapen på den ene siden ovelg neste punkt å feste 50-70 cm unna. På den måten blir det mindre pirk og rettere linje. Gjør ingenting om den lager en liten glippe på et par med mer- vegger og lister er sjeldent rette. TIPS: legg gjerne tapen i så lange remser som mulig. Da er det lettere å få rette linjer, og jobben går raskere. Dra så hånden over tapen og press den godt mot overflaten så den sitter godt og ikke løsner underveis i arbeidet.  

4

Sylskarp overgang med tape

Hvis du for eksempel skal male en vegg i en annen farge enn listene dine er et smart tips fra oss å bruke en maskeringstape på listen/overgangen. Begynn med å ‘sperre’ tapendvs male over maskeringstapen med samme farge som listene. På denne måten vil maling som evt kryper innunder tapen være usynlig da den er i samme farge som listene. Når du har malt over maskeringstapen, og dette har tørket, er tapen sperret, og du kan male veggen. Dette er den beste måten å få en sylskarp kant, enten fordi du vil beskytte listene, eller hvis du f.eks skal male veggen med to farger eller lignende.  

5

Fjerning av tape

Husk at tape burde fjernes med engang du er ferdig med malejobben. Hvis du venter og malingen begynner å tørke kan fargen følge med tapen når du fjerner den, det vil vi jo ikke ha noe av. Det er også en fin avslutning på malejobben og tilfredstillende å se når tapen blir dratt av

TIPS: trekk tapen av i en vinkel. Ikke trekk rett opp eller skarpt ned, med med en 45 graders vinkel. Da slipper den lettest og penest.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss