Utemøbler – fra slitte til nye i tre trinn

Utelivet kan tære hardt på sommermøblene. I stedet for å kjøpe nye kan du enkelt få stoler og bord i toppstand ved hjelp av godt verktøy og maling. Vår guide tar deg gjennom forarbeidet og malingen med et perfekt sluttresultat.

Steg for steg

1

Forarbeid

Har du utemøbler som tidligere har vært malt, begynner du med å skrape eller slipe bort maling som sitter løst. Er den gamle malingen i god stand uten å flasse, holder det å vaske treet med egnet rengjøringsmiddel.

2

Grunning

Når overflatene er rene, tørre og uten flassende maling, er tiden inne for å male med grunning. Vær oppmerksom på at det finnes mange ulike typer olje, grunning og dekkmaling. Hvordan du skal grunne, avhenger av hvilken type du bruker, og vi anbefaler derfor at du spør fargehandleren om råd.

3

Dekkmaling

Bruk en interiørpensel (for høvlet treverk og slette overflater) og stryk ut malingen i samme retning som treets årer. Mal tynt i flere lag – da renner ikke malingen ned mellom spiler og bord. Jordans interiørpensel passer perfekt til både beis og maling. For å få et glatt og pent sluttresultat avslutter du med lange og lette strøk over de malte flatene. Suppler gjerne penselen med en vinklet pensel som gjør det lettere å komme til mellom spilene på møblene.

4

Spør om maling

Det er lurt å be om råd i fargehandleren for å få en maling som passer til utendørs bruk. Valget av maling varierer avhengig av om møbelet skal stå i et innglasset uterom, under tak eller under åpen himmel.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss