Terrasseguide: Alt du trenger å vite

Det er mange ting å tenke på når det kommer til terrassen. Har du en flassende terrasse som sårt trenger litt vedlikehold? Eller er du i planleggingsfasen av å bygge ny terrasse? Har du akkurat bygd og er mer opptatt av riktig fargekombinasjon? Kanskje du lurer på hvilket produkt som holder best, eller vil helst slippe å beise men ønsker bare gode vedlikeholdstips? Vi skal prøve å svare på alt.

Verdensmester i treterrasse

Når solen titter frem er det mange som gleder seg til å gå igang med å rydde, vaske og gjøre istand terrassen. Andre planlegger bygging av ny, eller utvidelse av eksisterende. Vi er over gjennomsnittet opptatt av å bruke tre som materiale, og vi er på verdenstoppen når det kommer til å bruke dette materialet som underlag.

Hva kommer dette av? Det finnes jo mange materialer som trenger mindre vedlikehold? Jo, vi ser en økende etterspørsel av «vedlikeholdsfrie» materialer (ingenting er det), men likevel er det mest solgte produktet i Norge trykkimpregnert trevirke. Vi er rett og slett veldig glad i trestruktur og trefølelsen.

Det er også et fleksibelt materiale når det kommer til fargevalg, og gir en mer lun atmosfære enn «kaldere» materialer som mur, betong og kompositter. Men det er også på grunn av kultur, og det føles som et naturlig valg for mange av oss, og vi kjenner materialet godt.

Hva slags underlag titter frem etter en vinter?

Men la oss begynne med den terrassen du har. Etter en lang vinter dukker det ofte opp et litt slitent underlag, grått og trist, eller full av sprekker i den gamle beisen. Eller har man kanskje nylagte bord som man utsatte å beise til neste år. Alle trenger litt kjærlighet og ikke minst beskyttelse. Målet er en strøken terrasse som holder lenge. Men det er ikke alltid lett å orientere seg med hva du trenger å gjøre og ikke gjøre.

Her kommer en enkel guide som skal hjelpe deg når det kommer til vedlikehold, behandling og pleie:

Steg for steg

1

Hvilket materiale skal jeg velge?

Har du ikke begynt på jobben ennå og er ute etter gode tips og råd til hvilket materiale som passer best til din terrasse, så kan det være lurt å gjøre litt research først. Her har vi skrevet mer om dette temaet og forklart hvorfor pris kan være misvisende, og ikke minst at det er ingenting som er helt «vedlikeholdsfritt».

2

Male, olje eller beis?

Dette er det mange som lurer på. Enkelt forklart er den største forskjellen på olje og beis hvor ofte du må påføre et nytt strøk. Olje holder mye kortere enn beis, men gir en annen finish/lød enn beis. Beisen holder lengre, mellom 2-4 år avhengig av beistype, men legger igjen et tydeligere lag på treverket. Maling anbefales ikke til terrassen. Her kan du lese mer om forskjellene på dette.

3

Impregnert trevirke- hva må jeg tenke på?

Har du lagt ny terrasse er det vanligste materialet i Norge trykkimpregnert trevirke. Denne er satt inn med et middel som i utgangspunktet gjør at den klarer seg uten behandling- bare gråner over tid. Men dette betyr ikke at den ikke sprekker opp, fliser seg og blir ubehagelig å gå på. Derfor anbefales det å beise eller olje, men vent med dette til bordene har tørket ordentlig, dette kan ta rundt 4-6 uker. Vi har skrevet flere gode tips om impregnert trevirke her.

4

Grånede og slitte bord?

Har du aldri beiset terrassebordene, eller overtatt en terrasse med grånede bord? Hvis ikke treverket er for gammelt er det fremdeles håp med enkle grep. Dette kan du løse ved å gi terrassen en skikkelig rens, skrubbe godt med en terrasseskrubb.

Etter det har tørket godt, vil det være alfa og omega med en skikkelig runde med sliping. Begynn med et grovere papir først (feks 80 korning), og så går du over med finere papir (feks 120). Vi drar deg gjennom stegene og alt du trenger å vite her.

Her kan du også vurdere om du ønsker å lysne bordene, det kan bør gjøres om du ønsker en lysere beistone på terrassen. Spør din lokale byggevare om egnet produkt for dette.

5

Tidligere beiset terrasse

Har du terrassebord som begynner å flasse, sprekke opp og rett og slett ikke er pene lengre? Da er det på tide å skifte beisen ut med et nytt strøk. Og her nytter det ikke å hoppe over noe steg om du har lyst på et strøkent resultat. Nøkkelen her er å skrubbe godt, og fjerne alle beisrester før du påfører ny beis. Følg denne steg for steg anvisningen, så lykkes du mye bedre med jobben.

6

Balkong eller terrasse?

Når du planlegger ny farge på trebordene, evt vurderer å legge tre på din uteplass, bør man vurdere dette basert på hvor god tilgang på vann har. Her kan da kanskje være lurt å velge materialer som krever mindre vedlikehold.

Har du valgt treverk som nå trenger et strøk beis, så bør du uansett vaske først for å få et resultat som varer lengre. Lån en hageslange og samarbeid med naboene under, så de ikke får en overraskelse når du setter igang. Dette har vi skrevet mer om her.

7

Hvilket utstyr trenger jeg?

Undersøkelser viser at folk bruker dårligere kvalitet på utstyret på terrassen enn når de skal male huset. De samme undersøkelsene viser at terrassejobben er den man gruer seg mest til. Kan det være noe sammenheng her? Vi tror det.

Du investerer mye tid og krefter i jobben, så noen kroner ekstra i utstyret bør vurderes. Du sparer tid og skåner rygg og knær. Her har vi listet opp våre smarteste terrasseprodukter.

For et sugende underlag slik som en nyvasket terrasse, kan utstyret utgjøre en stor forskjell. Underlaget er sårbart for nettopp dette drypping og søling. Det er vanskelig å vaske bort igjen. Derfor har vi jobbet med å utvikle maleverktøy spesielt for akkurat den tynne konsistensen beis og olje har.

Les mer om den største nyheten her

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss