Tre enkle steg for en strøken terrasse

På sommeren er terrassen en naturlig plass for middager og late dager i solen. For å gjøre treverket motstandsdyktig mot ulike påkjenninger og skape en fin overflate, er det nødvendig at du tar deg litt tid og gir den litt oppmerksomhet.

Steg for steg

1

Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.

2

Vask

Rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere. Vannet løsner skitt fra overflaten og fuktigheten gjør at rengjøringsmiddelet sitter lengre uten å tørke. Bløt hele terrasseområdet med hageslangen om det trengs. Legg så på terrassevaskemiddelet med en bred og grov malerull eller bruk en praktisk lavtrykksprøyte. Hvis du har fått soppangrep i treet finnes det egne vaskemidler for dette. Rengjør så overflaten med en terrasseskrubb. Skyll godt med vann og la det tørke.

3

Slip

Når terrassen er ren og helt tørr, er det på tide å slipe lett over terrassebordene. Bruk EasyPad-slipebrettet til denne jobben. Det er viktig å fjerne fiberreisning som har oppstått under vasken fordi oppstående fiber er en kilde til skitt og smuss. Ved å slipe lett over terrassen blir den også mer behagelig å gå på. Valg av slipepapir vil avhenge av terrassens utgangspunkt.

Avslutt med å fjerne slipestøvet med en mikrofiberklut.

 

4

Påfør

Terrassen kan beises/oljes når treet er tørt og svalt. Husk at du ikke gjør dette i direkte sollys, for da risikerer du at beisen tørker før den rekker å trekke ned i treet.

Bytt ut slipebrettet med påføringspaden, og påfør et jevnt strøk med beis eller olje. EasyPad sikrer et tynt strøk, slik at det ikke dannes film som flasser av.

Jobb deg ferdig med hele bordlengden for å unngå overlapp og skjolder. EasyPad fungerer best med forlengerskaft som gjør at du sparer krefter og har riktig arbeidsstilling. Bruk også et Superbrett for god plass til beis/olje, som gjør at du enkelt kan jobbe uten å søle.

Det er enkelt å komme til i hjørner og inntil husvegger med paden. EasyPad dekker to terrassebord av gangen. Det må ofte jobbes litt mer med eldre bord, og da kan det være best å bruke paden på langs av terrassebordet. Bruk en pensel i kriker og kroker – mellom terrassebord, under rekkverk osv.

5

Sommerklar

Etter å ha gjennomført disse tre enkle stegene, kan du endelig nyte terrassen.

Husk å ta vare på EasyPad-verkøyet – inntil du skal beise/olje igjen, har du nå et fullverdig slipebrett som du kan bruke til andre jobber i hjemmet. Det kommer f.eks. godt med dersom du skal sparkle vegger og trenger å slipe over for å gjøre veggen jevn og fin.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss