Spill av video

Vertikal hage

Gjør det selv: En fin liten urtehage

Oregano, salvie og andre smakfulle vekster settes ofte i krydderbokser eller krukker i vinduskarmen. Julia tenkte på høyden og valgte en annen løsning. Med sinkbokser og helmatt maling forvandles en enkel trevegg til en fin kryddervegg.

Steg for steg

1

Krydder på vertikalen

Godt, sunt og velduftende – tre hyggelige fordeler som kommer med en egen kryddersamling. Om det er begrenset med plass i hagen eller om man bare vil ha et litt annerledes oppsett, er en vegg med krydder i flere etasjer en praktisk og vakker løsning. Vekstene havner i blikkfanget og blir et grønt innslag på en vegg eller espalier. Dessuten er det enkelt å klippe av de bladene og grenen som skal brukes i matlagingen. Alt som trengs er maling, sinkbokser, en treplate og sterk tape.

Mesteparten av alle krydderurter er lettstelte, men for at de skal trives bør veggen plasseres et varmt og solrikt sted. I dette tilfelle har Julia valgt sitron-melisse, gressløk, rosmarin, oregano, salvie og lavendel.

2

Forbered

Etter å ha slipt lett over og tørket av den ubehandlede treveggen med en tørr mikrofiberklut, begynner Julia med å rulle på grunning. I sprekkene brukes en pensel forå dekke alt treverket.

3

Male

Når overflaten er tørket gjøres det samme med to strøk sort murmaling. Det gir treet et matt tavleliknende utseende.

4

Ferdigstille

For å feste sinkboksene bruker Julia dobbeltsidig tape. To lange remser settes horisontalt på baksiden av boksene. Boksene måles så opp og settes på plass på treplaten når den ligger nede. Veggen er nå ferdig til å henges opp, og fylles med jord og krydderurter.

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss