Beise terrassen – fem vanlige feil

Klar for å sette igang med terrassesesongen? Da er beisejobben ofte først på lista. Her er fem vanlige feil du bør unngå når du beiser terrassen. Styr unna disse så blir både resultatet bedre, og du slipper kanskje å gjøre jobben igjen like fort. I tillegg får du det litt hyggeligere også.

1. Å slurve med forarbeidet

Dette er en av de vanligste feilene når beisleverandørene får klager fra forbrukere. Man gjør en veldig forenklet vaskejobb, og noen hopper også over den da de synes terrassen ser lite skitten ut.

Terrassen er mye mer skitten enn du tror, og resultatet blir mer holdbart om du gjør dette riktig.

Når du skal vaske terassen bør du først skrubbe terrassen grundig for å fjerne f.eks. pollen og alger, eller gamle beisrester. Husk også å slipe terrassebordene, beisen trekker nemlig jevnere inn da. Dette er også viktig for å få en behagelig terrasse å gå på med bare føtter.

En person som vasker terrassen med en kost.

2. Å bruke høytrykkspyleren for nært treverket når du spyler

Da risikerer du å skade treverket med trykket fra strålen, det kan både flise seg opp og i tillegg vil trykket skyte ut store mengder vann innunder og bak bord, som ikke er nødvendig. Noen høytrykkspylere har eget verktøy til terrasse, og kan skrues ned til lavt trykk. Dette bør i såfall gjøres om du ønsker å bruke den.

Vi anbefaler imidlertid å bruke en terrasseskrubb når du rengjør, da dette er mye mer skånsomt for treet. La renseproduktet virke godt før du begynner å skrubbe og skylle. Her begynner mange å skylle for tidlig og må ofte gå på med rens en runde til for å fjerne alle rester.

3. Å påføre for mye eller for lite beis

Veldig mange påfører mye beis på underlaget slik at man sikrer «et skikkelig godt lag» og påfører flere strøk med beis. På den måten tror man at treverket er bedre beskyttet og at beisen holder lengre. Dette er sjeldent en god løsning, og det er kun noen få beistyper hvor man kan gjøre dette.

Den vanligste beistypen, som mange bruker i Norge, vil faktisk sprekke opp raskere og ha dårligere holdbarhet hvis du “metter” inn med for mye beis. Du skal kun ha på ett strøk med beis, og strøket skal trekke godt inn i treverket, og ikke ligge som en «film» på overflaten. Ikke for lite, og ikke for mye.

Undesøkelser vi har gjort viser at pensel ofte legger igjen for lite beis, og er sikkert derfor mange ønsker å gå over en gang til med mer produkt. Og det skal man da altså ikke gjøre.

Vi har brukt flere år på å utvikle et produkt som løser dette problemet på en god måte, så enkelt som mulig for deg som forbruker. Innovasjonen EasyPad har på kort tid blitt vårt bestselgende produkt for terrassen.

Easypad som sliper terrassebord

4. Å ikke tenke på været

Dette er på lista over de vanligste feilene, men burde kanskje vært punkt nummer 1. Ikke forhast deg- det kan gi mer jobb enn du ønsker. Treverket skal være gjennomtørt når du begynner å beise, ikke bare overflatetørt. Her er det mange som feiler. En tommelfingerregel er at det på våren kan ta flere uker før treverket er tørt, mens det på sommeren bør beregnes 2-3 dager med godt og varmt vær.

Hva er konsekvensen? Jo, vann finner alltid veien ut. Er det et lag med beis i veien, så stopper det ikke vannet innenifra. Det kan krakelere og sprekke opp den nylagte beisen og den holder mye kortere, i tillegg til at det ser veldig lite pent ut.

Mal i riktig vær: våre beste tips om vær og tørketid.

5. Å sløse unødvendig med tid og energi

Vi ser stadig folk sitter på knærne og beiser med pensel. Dette tar fryktelig mye lengre tid enn nødvendig og ikke minst er det veldig slitsomt. Vi har utviklet produkter som skal skåne både knær og rygg – men også tiden du bruker. Aldri har det vært enklere å beise terrassen.

Og husk: bruk ALLTID et forlengerskaft for den beste arbeidsstillingen, både til forarbeidet og påføringen. Veldig mange av produktene våre kan også monteres til et forlengerskaft.

Terrasseguide: Alt du trenger å vite

Relaterte artikler