Ja, vi elsker panel! 3 måter å freshe opp panelet

Trepanel florerer i de norske hjem, og vi er på verdenstoppen når det kommer til bruk av panel på både vegger og tak. Grunnen til dette er at det er et veldig praktisk materiale, med lavt vedlikeholdsbehov og et veldig lunt og naturlig uttrykk.

Men hva gjør man når det har gulnet og blitt flekkete? Eller hva om du er lei av furua? Vi gir deg våre beste tips til å ta vare på det. 

male panel

En skikkelig rengjøring eller lysning

En skikkelig rengjøring med panelrens eller bleiking/lut kan fornye panelet til det ugjenkjennelige. Og ikke minst er ny, frisk furu tilbake i trendbildet, så da kan du få både freshet opp fargen, men også bevare materialet på en god måte.  

Ulempene her er at det kan være noe utfordrende å få til en skikkelig jevn rens, men på den andre siden så er dette et levende materiale, så litt spill i treverket kan være veldig fint. 

Beiset panel gir mye karakter

En annen løsning som gir større kontrast, er å beise panelet. Her er det viktig å ha et rent og jevnt underlag for å få et jevnt beisestrøk, så en runde med lysner/panelrens er ofte lurt. Har panelet gulnet, er det vanskelig å få til noe jevnt og pent med lysere og mellomgrå toner- så her kan det være lurt å gå for en mørkere beis.  

De fleste beistypene krever kun ett strøk, litt avhengig av hva slags uttrykk du er ute etter. Det kan kreve litt teknikk og tålmodighet for å få til et strøkent resultat, men det blir igjen noe av det mest delikate, flotte og lune uttrykket til slutt. Se bare hvor fint Espen og Karoline fikk det på hytta, da de beiset panelet.

Mal panelet, så får du et nytt rom

Ønsker du et helhetlig uttrykk, og kanskje fargesette veggene i forskjellige toner, så er maling en god løsning. Det kan være en enklere løsning for mange, da du enklere kan bytte farge. Det krevet også mindre forarbeid rundt rens og bleiking. Men det krever flere strøk enn beis, for du må grunne panelet med en sperregrunning, to strøk for å sikre sperren.  

Dette blir du veldig glad for senere, hvis ikke du liker dalmatiner-mønster på panelet ditt etter et års tid når kvisten kommer gjennom. Det finnes sperregrunner man kan blande i lyse farger, og det kan være en god løsning for å slippe flere enn to strøk. Her finner du våre råd og tips til malejobben

Relaterte artikler