Mal og beis i riktig vær

Nesten uansett vær, er det alltid noe du kan finne på å gjøre utendørs hvis du har planer om å beise, male eller olje utendørs. Vi skal prøve å svare på hva du kan gjøre og når- og hvordan du skal vurdere sol, temperaturer og hvilket tidspunkt på døgnet det kan være smartest å jobbe.

Hvilket vær er det beste maleværet?

En periode med tørt vær og stabil temperatur er alltid å foretrekke, særlig hvis du har et større maleprosjekt. En tommelfingerregel for utendørsmaling er at temperaturen ikke bør være lavere enn 7–8 grader på noe tidspunkt i løpet av døgnet.

Er temperaturen lavere enn 7-8 grader hele døgnet, finnes det noen produkter på markedet som kan brukes, men da er det viktig å ta stilling til tørketid og underlag.

Det betyr uti mai på østlandet, og langt uti sommerferien for mange andre. Og kanskje aldri for noen, med en skikkelig dårlig sommer. Men jeg vil jo gjøre ting likevel? Jo da, det kan du, men da må du være litt mer nøye, og planlegge litt mer.

Vår og sommer er sesong for vask, vedlikehold, oppussing og maling både utendørs og innendørs, med lange dager, godt lys og god tørk.

Lytt til værmeldingen for din landsdel og planlegg oppgavene deretter. Det finnes passende oppgaver for alle typer vær, og været kan være til god hjelp mange ganger.

Vi drar deg gjennom det du må tenke på til ulikt vær og hvorfor i de neste avsnittene.

Høye og lave temperaturer

Ved høyere temperaturer, slik som på varme sommerdager, skal man planlegge litt smart. Det er ikke bare postitivt med for mye varme, som feks stekende sol på vestvendt vegg. Men til gjengeld gir høy varme raskere tørk når du vasker, og du kan gå igang noen dager etter du har vasket.

Er du utålmodig tidlig på våren, kan du begynne å vaske husvegg eller terrasse. De fleste vaskemidler tåler lavere temperaturer, men husk at dette vil påvirke tørketiden mye. De fleste produsenter oppgir høyere temperaturer når de anbefaler tørketid, så den må forlenges mye om det er lave temperaturer med nattefrost eller morgendis.

Sol

Prøv å unngå å male i direkte sollys, spesielt på sommeren. Da kan malingen tørke for raskt. Overflaten er ofte veldig varm, og malingen rekker ikke å feste seg skikkelig på flaten. I verstefall kan du være uheldig å få solblærer, dvs. bobler i malingsfilmen.

Skinner solen, kan du begynne med den veggen som ligger i skyggen, og følge solens gang. Utover ettermiddag og kveld, når det har kjølnet, kan du male de mest soleksponerte veggene.

Dette gjelder dog ikke om det er kjølige vår- eller høstdager, da er det avgjørende å få tørket underlaget godt og det er det sola som gjør. Veggene som står i skyggen mesteparten av dagene kan da være fuktige, og dette kan gi et dårlig utgangpunkt for maling.

Vær tålmodig og vent med malingen til varmere dager, så blir resultatet bedre og holder lengre. Utvalgte oljebaserte produkter kan være et bedre alternativ om du vil sette i gang med å male huset mens det er lave temperaturer.

Fukt

Flaten som skal males bør være sval og tørr. Treets fuktighetsgrad skal ikke være høyere enn 16 %. Hvis du vil være sikker, har mange malingsforhandlere en fuktmåler du kan låne.

Ved lave nattetemperaturer er det viktig å passe på at veggen er helt tørr før man setter i gang.

Terrassen inneholder ofte kjemikalier, og her kan en fuktmåler gi feilmåling, så vær litt obs på dette med nye, impregnerte bord.

På varme sommerdager kan det holde med en liten uke med tørk. Men vent heller for lenge enn å ta sjansen, selv om overflaten virker tørr. Man bruker nemlig mye vann til rensejobben, og bordene blir fulle av vann. Spesielt bak fasadekledningen kan det bli mye vann og fukten bruker lang tid på å fordampe siden det er lite tilgang til lufting. Samme gjelder også terrassebord uten særlig lufting under.

Regnvær

Det passer dårlig å male i regnvær. Regnvær er derimot det perfekte vaskeværet. Pass på å rengjøre terrassen eller husveggen når det regner, eller like etter. Da det er lettere å vaske en allerede fuktet vegg eller terrassebord.

vasking av terrassen i regnvær

Er uhellet ute og det begynner å regne mens du holder på å male, bør du henge opp en presenning eller dekke til på annet vis. Her kan det være lurt å sjekke værmeldingen og lese på malingspannet. Der fremkommer tørketiden, og den varierer etter produkttype.

Fuktighet kan gi nedmatting, flekker og i verste fall avflassing som resultat.

Alle flater som skal oljes, males eller beises må være tørre og rene. All løs maling må fjernes før du går på med ny. Og kanskje viktigst: Vask alltid før maling! Grundig vask og rengjøring er helt avgjørende for et godt sluttresultat. Da får du malingen til å sitte, du får en jevn farge uten skjolder og overflaten blir glatt og værbestandig. På denne måten tar du vare på verdiene dine og kan vente flere år med å male igjen.

Avslutt i tide

Er det risiko for frost eller dugg i løpet av natten? Sørg for å avslutte malingen i god tid, slik at malingen rekker å tørke skikkelig før temperaturen synker.

Les på malingspannet. Her kan det være forskjeller som kan være med på å påvirke valget av malingstype. Hvis du ønsker en oljebasert maling med lang tørketid er det viktigere med opphold lengre enn en som tørker/herder raskt. Vet du at det er meldt usikkert vær, kan det hende at du bør gå opp en prisklasse eller velge en annen type maling.

Relaterte artikler