Sånn fjerner du gammel tapet

Et fint tapet er elegant og gir personlighet til et hvilket som helst rom. Men etter hvert som tiden går, kan tapetet både bli skadet og slitt eller ha gått av moten, og behovet for forandring melder seg. Den gode nyheten er da at å fjerne tapet hverken er vanskelig eller dyrt, det krever bare litt tid og krefter.

I tillegg er det ikke nødvendigvis slik at et tapet alltid må fjernes før du maler eller tapetserer på nytt. Men dersom du allerede har bestemt deg for at det gamle tapetet skal vekk, kan du i denne saken få noen enkle tips til hvordan du enkelt kan fjerne tapetet uten å ødelegge veggen.

Må tapetet fjernes?

Mye avhenger av hvilken type tapet du har og tilstanden til dette. Er det for eksempel veldig mange blærer i det eksisterende tapetet, vil dette også synes gjennom nytt tapet eller maling over. I noen tilfeller, for eksempel hvis det har vært en vannskade, kan tapetet være fuktig og muggent. Da har du selvfølgelig ikke annet valg enn å fjerne det.

Noen ganger kan det også være mange lag med gammelt tapet. I så fall må du ofte fjerne disse lagene før du maler eller setter opp et nytt tapet.

Hva slags tapet har jeg?

Om du er nødt til å fjerne tapetet ditt før du maler eller tapetserer på nytt, avhenger som sagt ofte av hva slags type tapet du har. Begynn derfor med å identifisere tapetet ditt og sjekke hvilken tilstand det er i.

Nyere tapet er ofte enkel å fjerne

Hvis du vet at tapetet du skal fjerne er nokså nytt, kan du være heldig og få en enkel jobb med å dra det av. Sjekk dette i et hjørne eller ved en av skjøtene nederst på veggen, hvor du bruker en sparkelspade til å lirke i kanten av tapetet.

Hvis tapetet løsner lett og fortsetter å løsne mens du drar i det, har du tapet som kan dras av og jobben skal være enkel.

Noen typer tapeter er splittbare. Dette gjør at papirbaksiden sitter igjen på veggen, denne må da grunnes eller fjernes helt før man legger ny tapet eller maler. Hvis ikke vil dette skape blærer.

Hvis du har en gipsvegg og ser at papiret på selve gipsen følger med når du begynner å dra av tapetet, er det lurt å la det sitte igjen og heller grunne og sparkle veggen.

Hvordan fjerne tapet

Dersom du har et gammelt tapet du har bestemt deg for å fjerne, er heller ikke dette nødvendigvis så vanskelig som du tror. Det krever bare noen enkle forberedelser og en god dose tålmodighet.

  1. Begynn med å ta alt av bilder, speil og lignende ned fra veggen, før du dekker til gulv og lister. Husk også å beskytte lysbrytere og stikkontakter, enten ved å fjerne dem helt fra veggen eller med en maskeringstape.
  2. Deretter bør du utstyre deg med noe skarpt å skrape med, for eksempel en god bredsparkel. Slik kommer du deg enklere under tapetet og får det til å slippe, slik at du kan skrape av en bit av tapetet. Vær forberedt på at du kan måtte holde på en stund, da bredsparkelen som regel løsner små biter som du så må rive av.

Et tips er å starte i kantene på tapetet, der får du nemlig lettest et godt tak til å begynne å dra det av.

Bruk av vann gjør det enklere å fjerne

Å fukte tapetet gjør at det slipper lettere fra veggen, og er dermed en effektiv måte å fjerne tapeten på.

Ved å fukte tapetet gjør du det mykere og limet slipper enklere. Slik blir det lettere å skrape overflaten med sparkelspaden. Du kan fint bruke en vanlig sprayflaske, men det letteste er å bruke en lavtrykksprøyte.

Spray på tapetet, la vannet ligge på en stund, før du så begynner å skrape med bredsparkelen. Har du mange lag med tapet kan det hende at dette gjentas et par ganger.

Et annet godt tips er å bruke en tapetfjerner med vanndamp, vi anbefaler Wagner sin.

Ved bruk av vann rundt strømuttak vil det være lurt å skru av sikringen i dette området.

Du bør fjerne så mye tapetrester som overhodet mulig. Dette gjelder både om du skal male og vil ha en jevn og fin vegg, og om du vil at et eventuelt nytt tapet skal sitte godt. Husk på at all type struktur/mønster vil synes gjennom et nytt lag med tapet eller maling.

Lykke til!

Relaterte artikler