Sånn oljer du benkeplaten

Er det på tide å olje benkeplaten på kjøkkenet?

En benkeplate i tre tar seg godt ut, men i likhet med alt annet treverk må også denne vedlikeholdes. Det er få gjenstander i huset som må tåle like mye juling som kjøkkenbenken. Den er i daglig bruk og er hele tiden utsatt for søl og skader.

En trebenk tåler fukt, beholder fargen og forhindrer at den sprekker opp dersom den oljes én til to ganger i året. Det er en enkel sak å olje benkeplaten. Vi forklarer deg hvordan det gjøres.

Under har vi listet de produktene som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Forarbeid

Enkelt forarbeid gir best sluttresultat

Lurer du på om det er på tide å olje benken? Dersom vannet ikke perler seg, men flyter utover når du heller litt vann på den, er det på tide med en ny behandling av benken.

Begynn med å vaske benken med tilpasset rensemiddel. Dette for å fjerne flekker som har satt seg fast i treverket. La rensemiddelet tørke, gjerne til neste dag.

Slip deretter benken med et fint slipepapir (slipesvamp funker ypperlig) for å fjerne fiberreisning og eventuelle flekker rensemiddelet ikke klarte å ta.

Til slutt tørker du slipestøvet vekk med en tørr mikrofiberklut.

Olje

Godt arbeid med oljen gir optimal beskyttelse

Påfør oljen med en malerull. Jobb oljen inn i benken med rullen, før du så sliper oljen inn i treverket med en slipesvamp eller fint sandpapir. Husk å slipe i treets lengderetning.

Gi oljen god tid til å trekke seg ned i benken. Når oljen har trukket godt inn, bruker du en fille til å fjerne overskytende olje. Tørk av til benken er helt tørr.

Det kan hende benken trenger flere strøk olje. La benken tørke til neste dag, og sjekk deretter om den tåler vanntesten.

Skal du male møbler? På møbel-oversikten kan du finne svar på ofte stilte spørsmål, produktvelger og «Malehjelpen».

Relaterte artikler