Sånn lykkes du med listene

Er du en av mange nordmenn som har umalte lister i boligen din?

Med riktig pensel og riktig fremgangsmåte er det enkelt å lykkes med listemalingen.

– Det er nok mange som lurer på hvordan man skal lykkes med listene sine, spesielt hvis de er profilerte. Et stalltips her er å velge riktig verktøy, da unngår du at det samler seg maling og søl i hjørnene, og at du får dekket kantene på profilene godt, sier fagekspert Jostein Brekka i Jordan.

– En skrå presisjonspensel er genial her! Den har en skrå bust som gir veldig god kontroll når du skal male listene dine.

Produktsjef Beate Engel Jacobsen, Jordan

Velg riktig pensel!

En av hemmelighetene for å lykkes, er i følge Brekka å velge en presisjonspensel.

– Med skrå bust kommer du lettere til inn mot hjørner, og det er faktisk lettere å male rett når busten er skrå. Med en rett pensel har man fort for å vri hånden når man maler, og da kan du få skjeve og ujevne penselstriper, sier han.

Jordan har relansert de fire skråpenslene i forskjellige størrelser, og nå kommer de med et SmartEtui. Etuiet gjør det enkelt å oppbevare penselen, og holder busten fuktig i opptil 72 timer.

– Disse etuiene er superpraktiske og gjør det lettere å ta pauser underveis i malejobben , eller fra en dag til neste. Og de kan brukes igjen og igjen, sier Jacobsen.

Nødvendig forarbeid

Brekka minner også om at forarbeid er viktig før man går i gang med selve malingen.

– Alltid rengjør listene før de males. Til dette kan du bruke Wipes til oppussing for å fjerne fett og smuss. Hvis listene er ubehandlet, bør du også slipe over med et fint sandpapir for å bli kvitt fiberreisning og tørke bort støvet med en tørr mikrofiberklut, sier han.

Rengjøringen er viktig for å sikre optimal heft. Dersom listene er ubehandlet, bør man også grunne de før man maler.

– Grunning forhindrer gjennomblødning og gjennomslag av kvister om noe tid. Fremgangsmåten er akkurat den samme som når man påfører toppstrøket, sier Brekka.

Vær gjerrig!

Selv om det er lurt å velge en kvalitetspensel som har godt malingsopptak, anbefaler Brekka å være litt gjerrig med malingen i begynnelsen.

– Det blir fort litt søl hvis man drar med seg for mye maling opp, eller begynner inni hjørnet. Derfor bør man starte rolig, og litt utpå listen, og heller jobbe seg inn mot hjørnene så malingen ikke samler seg innerst, sier han. Sånn maler du lister!

Viktig med pensel av god kvalitet – du merker forskjellen

Tips til listemalingen:

  1. Vask listene med wipes, og slip lett over hvis listene er ubehandlet.
  2. Maskér for å unngå søl, og velg riktig maskeringstape.
  3. Bruk en skrå presisjonspensel til malejobben. Denne vil sikre deg godt dekk også på kantene, og gjør det lett å komme til inni hjørner.
  4. Et håndholdt malekar med deg i hånden gjør jobben mye enklere.
  5. Start litt ut fra hjørnene. På den måten unngår du for mye maling i hjørnet. Bruk lange penselstrøk for flott finish.

Relaterte artikler