Tapetsering – Dine spørsmål, våre svar

Kan jeg tapetsere tidligere malt tapet? Og hva med kjøkkenskap? Må jeg rive ned den gamle tapeten? Det er mange spørsmål rundt dette med tapetsering, og vi skal dele svarene våre på de vanligste spørsmålene vi får fra folk der ute. Trenger du mer hjelp, gir vi deg også fem tips til tapetsering.

Hvordan vet jeg om jeg må rive av det gamle tapetet? Og når er det greit å bare sparkle over ujevnheter og skjøter?

Kjenn etter i skjøtene og hjørner hvor hardt det gamle tapetet sitter. Er det noen deler av tapetet som løsner, drar du det bort. Man kan ikke “male det fast”, det vil bare løsne mer. Fjern alt av løs tapet- og sparkle over, du trenger ikke fjerne alt.

Men- noen tapeter er spaltbare, eksempelvis vinyltapet og strukturvinyl. Dette gjør at man kan og bør rive bort det øverste laget før man maler over.

En tommelfingerregel er at man bør grunne med en tapetgrunning som gir en god base for sparkling og tapetsering. Noen tapettyper etterlater tydeligere skjøter enn andre. Og da bør man sparkle skjøtene slik at det blir helt jevnt.

Vi viser deg hvordan du tapetserer

Kan man tapetsere kjøkkenskap? I så fall, hva slags forarbeide må til?

Det skal gå fint, selv om vi ikke kan love at det fungerer med alle tapetmerker. Velg en tapet som du kan tørke av ettersom den skal være i et kjøkkenmiljø med stekos og matrester. Start med å vaske alle ytre flater godt, slip og mal med heftgrunning for å få en fin, matt overflate som tapetet fester seg godt på. Ønsker du en mer holdbar overflate kan du bruke en matt gulvlakk (vannbasert) over tapetet slik at den får god beskyttelse. Test først på en liten bit slik at tapetet ikke blir skadet av lakken.

Jeg ønsker å tapetsere en fondvegg på soverommet, men underlaget er malt tapet. Hvordan gjør jeg dette best?

Ikke noe problem. Sjekk veggen for ujevnheter og fjern eventuell løs tapet. Sparkle veggen slik at den blir helt jevn. Slip og mal før du tapetserer. Noen ganger kan et være lurt å male veggen i samme farge som skal tapetseres, slik at det ikke kommer en annen farge igjennom tapetet. Overflaten må være jevn og i samme farge, og det er ekstra viktig på glatt, lys vegg.

Jeg har en umoderne strukturtapet og lurer på om det er mulig å få et fint resultat som amatør? Hvordan skal jeg gå frem og hvilke verktøy trenger jeg?

Hvis det er en strukturtapet som ikke har blitt malt før bør den være spaltbar. Da kan du fint rive av det øverste strukturlaget på tapetet. Videre grunner du med tapetgrunning, og til slutt sparkler du veggen helt jevn, sliper og grunner den med tapetgrunning. Helt til slutt tapetserer du.

Ønsker du å jevne ut strukturen i tapetet til en helt slett overflate, kan man velge å helsparkle, legge en veggfornyer-tapet eller nye veggplater. Alle tre krever litt innsats, men er helt fint mulig å få til av en amatør. Det er mange myter om tapetsering, men vår erfaring er at du med riktig innstilling og forarbeid vil lykkes med jobben.

Jeg vil tapetsere med en lysere tapet enn jeg har, men jeg har en fettflekk på tapetet som jeg er redd skal komme igjennom den nye tapetet. Hvordan gjør jeg dette?

Vask ordentlig med egnet spesialvaskemiddel. Dette skal i utgangspunktet løse opp flettflekken. Videre grunner du med en tapetgrunning, slik at du sikrer god heft. Pass på at du grunner nok til å skjule flekken, de fleste tapetgrunninger er hvit og det vil gi deg et godt utgangspunkt for ny tapet.

Relaterte artikler