Trikset som gjør takmalingen enklere

Når du skal male et slett tak, er ikke fremgangsmåten helt den samme som når du for eksempel skal male en vegg. Her forteller vi mer om verktøyene som trengs, og hvordan du organiserer malejobben på riktig måte.

Takmaling kan bety malingssøl på både gulv og vegger. Sørg derfor for å beskytte flatene med dekkplast før du starter. Som alltid, er forarbeidet en viktig forutsetning for å lykkes med selve malejobben. Husk at fett, smuss eller sot må vaskes bort for å unngå at det trekker igjennom den nye malingen. Ta deg derfor tid til å se over taket og sjekke at det er rent og jevnt uten merker, og vask over med Malingsklar engangsmopp, som er en enkel måte å rengjøre taket på. Eventuelle hakk og andre ujevnheter burde sparkles og slipes før du maler.

Velg riktig verktøy

Siden det å male tak krever en litt annerledes arbeidsstilling enn når du male vegg, er det en stor fordel å bruke forlengerskaft. Begynn med å male langs taklistene med en lang pensel eller en presisjonspensel. Deretter ruller du de store flatene med en god takrull. Fest rullen på forlengerskaft slik at du kan jobbe raskt og effektivt. Planlegg jobben slik at du maler i begge retningene, altså i kryss. Første strøk én retning, og andre strøk motsatt retning på tvers av første strøk. Det siste strøket burde være i lysets retning. Denne teknikken gjør at sporene fra rullen blir minst mulig synlige.

Bruker du en bredere malerull (25 cm) så går det raskere, men krever litt ekstra krefter. Superbrett er suveren til jobben også, da den rommer mye maling og du slipper å fylle rullen like ofte.

Obs! Husk å fylle rullen godt underveis, sånn at du ikke ruller «tørt».

Unngå skjolder

Ikke mal for store flater av gangen, og vær nøye med å male «vått i vått» hele tiden. Det er det samme som å male med litt overlapp der du nettopp malte. En annen klassisk feil som kan resultere i et skjoldet tak, er å bruke for lite maling. Dypp derfor rullen i maling ofte. Hvis du maler i dagslys, er det lettere å følge med på resultatet underveis i arbeidet. Og til sist (vi kan ikke få gjentatt det nok): bruk et forlengerskaft slik at du jobber raskt og effektivt. Dette er avgjørende for et flott resultat på taket. Vi forklarer deg mer i detalj hvordan du maler et gipstak, steg for steg.