Pusse opp? Vi viser deg hvor enkelt det kan være å male en grov vegg.    Sånn!

Visste du at selv en ruglete og grov flate, som mur og betong, enkelt kan males? Her finner alt du trenger å vite for å lykkes når du skal male mur og betong. 

Sånn velger du riktig utstyr

Gå til produktvelger
Sparkling av en grov vegg med sparkelmasse og sparkelspade
Male mur og betong
Tidligere malt slett vegg

Vi har alle en vegg i kjelleren, en peis, eller en flate som er litt grovere i overflaten. Og mange tenker kanskje det er vanskelig å male dette, eller at det vil kreve mye jobb. Men å male en grovere flate er faktisk ikke spesielt forskjellig fra å male andre flater. Det krever bare at du bruker utstyr som kan fylle godt på med maling, og kanskje at du prepper underlaget litt ekstra godt i forkant av malingen. Vi viser deg hvordan du maler en vegg av mur og betong.

Skal du male en vegg av enten mur eller betong krever dette først og fremst at du bruker litt tid på rengjøringen.

+ Vis mer av teksten

Male en ny og umalt vegg av mur og betong

En umalt vegg har kanskje litt løse biter og støv som burde skrapes og tørkes vekk. Bruk en sparkelspade for å fjerne løssittende og utstikkende deler, og kost vekk evt støv. Se hvordan du maler en ubehandlet vegg av mur og betong.

Male en tidligere malt vegg av mur og betong

Er veggen malt fra før kan det være lurt å vaske veggen for å fjerne urenheter som kan ha samlet seg i den grove flaten. Dette kan enkelt gjøres med hjelp av engangkluten Malingsklar, den er spesielt nyttig om du ikke har tilgang til vann. Se hvordan du maler en tidligere malt vegg av mur og betong.

Bruk riktig verktøy

Når du skal male en grov vegg trenger du en malerull som tar opp ekstra mye maling og fyller godt, som det heter. De har ofte lengre vev, som da hjelper deg å fyltle ut ‘hullene’ uten for mye jobb, og får et jevnt og dekkende resultat. Bruk derfor en høykvalitets rosa rull til Mur og Betong, på forlengerskaft, så jobber du fortere. Og ikke vær gjerrig med malingen! Fyll rullen ofte og godt, og rull en hel vegg om gangen.

Verdt å vite om maling av mur og betong

Mange tror at man må bruke murmaling på murveggen inne. Det trenger du altså ikke! De malingene som heter det, er ofte beregnet for mur ute. Bruk en vanlig interiørmaling som du ville brukt på andre vegger i huset. Unntaket er om det er mye fukt i kjelleren, eller andre spesialtilfeller.

På utvendig mur bruker man spesialmaling pga. fukt, regn osv. Da trenger malingen andre egenskaper.

Spikerhull, sprekker eller ujevnheter bør flekksparkles. Bruk en sparkelspade for å påføre sparkel. Dytt forsiktig med en pensel, eller fingeren,  sånn at du får en struktur som ligner mur. Da vil ikke sparkelflekken skille seg ut og bli synlig. La sparklet tørke før du går i gang med malingen.

Skal du reparere store hull og sprekker, kan det være lurt å kjøpe et annet produkt en vanlig sparkel. Det finnes egnede produkter som gjør det lettere å reparere ut større hull i mur, gips o.l.

Sikre godt feste ved å fjerne all løst, slik at sparkelen/husfix eller lignende produkt ikke sprekker opp og løsner, og “bygg” opp hullet på nytt. Er det ikke noe bak å feste i, må du lage en støtteløsning. Husk å avslutte med struktur som ligner på resten av veggen.

Det kommer an på om murveggen er ubehandlet eller tidligere malt, og hvor skitten den er. Hvis den ikke er malt, må du sørge for at veggen er fri for støv ved å bruke f.eks. en kost og relativt ren.  Er veggen din tidligere malt, anbefaler vi alltid å vaske over med f.eks. Malingsklar. Da vil malingen hefte bedre etterpå.