Pusse opp? Vi viser deg hvor enkelt det kan være å male over tapet.   Sånn!

Tapettrender endrer seg fra år til år. Fra blomster og retro på 70/80-tallet til palmer og natur i nyere tider. Hvis du er lei tapeten din og vil male over den, er dette faktisk ganske enkelt. Her finner du alt du trenger å vite for å lykkes når du skal male over tapet.

Sånn velger du riktig utstyr

Gå til produktvelger
Kutting av tapet med en tapetkniv
Male over tapet
Mann og dame holder oppe to stykker tapet mot en vegg

Male rett på tapet?

Kan jeg male over tapet, eller må jeg fjerne tapeten først? Det er utrolig mange som har nettopp dette spørsmålet. Og svaret er enkelt, hvis du vet hvilken type tapet du har. Det er nemlig forskjellige framgangsmåter for forskjellige type tapeter. Men hovedregelen er: Ja, du kan male over de fleste tapeter. Se hvordan her!

“Mønstret” tapet, altså tapet med et design på, kommer i tykke og tynne varianter. Papirtapet, vinyltapet, fibertapet- hva slags tapet har jeg egentlig? Det er ikke så lett å identifisere tapeten etter den er satt opp, men som sagt kan de fleste tapeter males over. Her har vi svart på en del av spørsmålene rundt akkurat dette. Tommelfingerregel her er å sjekke om det er bobler og løs tapet først. Det vil nemlig bare løsne enda mer hvis du maler over.

Strukturtapet eller strier ble ofte brukt for å gi struktur under malingen, gjerne fiskebeinsmøstret eller andre lekre saker. Mange ønsker å slette ut dette og da hjelper det ikke med et tykt strøk maling. Her må man enten helsparkle, dekorsparkle eller tapetsere over med veggfornyertapet eller lignende. Vi har skrevet mer om dette i denne artikkelen.

+ Vis mer av teksten

Så når du skal male over tapet, anbefaler vi å gjøre en liten test på et område som synes lite. Det kan f.eks være bak et skap eller i et hjørne. Testen vil vise deg om tapeten bobler, og om du dermed burde bruke grunning først, eller om malingen sitter. Du vil også få et inntrykk av hvordan resultatet vil bli. Hvis du f.eks har en tekstiltapet med masse struktur, vil du kunne se dette gjennom malingen. Grunn med tapetgrunning først om du vil være på den sikre siden- så er det bare å male over med ønsket toppstrøk.

Når du er klar til å male, burde du bruke en god kvalitetsrull som har stor malingskapasitet. Noen tapettyper ‘sluker’ mer maling enn en annen slett vegg, så ikke vær gjerrig på malingen. Begynn langs kanter, rundt stikkontakter og detaljer med en presisjonspensel, og rull deretter med en malerull på forlengerskaft. Da får du på nok maling, raskt, og får et strøkent resultat.

Verdt å vite om tapet

Det er hovedsakelig tre måter å få den strukturerte tapetveggen din slett eller glatt på. Du kan enten sette opp nye veggplater, helsparkle eller legge på en fiberduk. Det kommer an på hvilken overflate du ønsker, og hva du liker å jobbe med. Her skriver litt mer om sparkeljobben og ulike problemstillinger rundt sparkling av tapet.

Grunning er ikke alltid nødvendig når du skal male tapet. Er du imidlertid usikker på hvilken tapettype du har, vil det aldri være ‘feil’ å grunne ett strøk først. Som en generell regel er typer tapet som burde grunnes disse: tekstil- og papirtapet som ikke er malt fra før.

Er du usikker på hva slags tapet du har? Les vårt innlegg om akkurat dette og finn ut om du har vinyl, papir eller noe annet på veggen.