Det finnes mange ulike måter å sparkle på. Med flekksparkling tetter du igjen små hull som kan ha kommet fra spikere i veggen eller små hakk eller slagskader. Med helsparkling og rullesparkling dekker du større områder.

Om du skal sparkle i taket er det de samme prinsippene som gjelder når du sparkler veggen, men det er fortsatt noen ting du kan være obs på. Vi viser deg hvordan!

Skal man sparkle og male taket bør man sørge for at alt av møbler og annet inventar flyttes på og ikke står i veien for jobben du skal gjøre. I tillegg vil det mest sannsynlig bli litt søl fra både sparkelmasse og malingssøl, så det er lurt å også dekke til gulvet med et dekkfilt. 

Før du begynner å sparkle må du se etter ujevnheter og fjerne støvet fra taket. Uansett hvilket underlag du har er det lurt å gå over med en mikrofiberklut eller en børste for å fjerne så mye støv som mulig, da sitter sparkelmassen bedre i taket.

Skal du sparkle skjøtene i nye gipsplater i taket er det nok med å fjerne støv fra disse før du går i gang med å skjøtesparkle. 

Der gipsplatene møter hverandre, er det en skjøt som må sparkles. Påfør rikelig med sparkel på tvers av overgangen og jevn deretter ut på langs. Bruk en sparkelspade på 15 cm til å påføre sparkel, og en på 25 cm til å oppbevare sparkelmasse. 

Tips: Med to sparkelspader jobber du raskere. Da bruker du en til påføring og en til oppbevaring.

For at overgangen ikke skal sprekke må du benytte en papirremse. Den strykes fast i den fuktige sparkelmassen. Bruk en av sparkelspadene til å holde fast i papirremsen, og den andre til å presse remsen på plass med et jevnt trykk langs hele skjøten. 

Påfør et nytt, tynt lag med sparkel over papirremsen. 

Tips: Et tynt lag med sparkel sikrer at papirremsen blir jevnt fuktet og festet godt til veggen.

Sparkle over skruehull og andre ujevnheter. La sparkelmassen tørke, gjerne til dagen etter. Se bruksanvisning for tid. 

Slip og jevn ut før neste lag

Når sparkelmassen fra første lag har tørket ferdig (gjerne over natten) må kanter og kladder slipes ned. Rolige bevegelser gir bedre kontroll, så du ikke sliper bort for mye.

TIPS: Et slipebrett med forlengerskaft og slipepapir gjør arbeidet enklere. 

Bruk en microfiberklut til å tørke bort slipestøvet, for at støv ikke skal sette seg i neste lag med sparkel. 

Påfør et nytt lag med sparkel. Denne gangen påfører du på et bredere felt langs hele skjøten, for å få jevn og rett overgang mellom gipsplatene.

TIPS: Legg mer press mot midten av skjøten og mindre press ut mot kanten. Da får du et jevnere resultat (må vises på film for å forklare ordentlig) 

La sparkelmassen tørke. Følg bruksanvisning for anbefalt tid. 

Når siste laget er tørt, sliper du nøye over alle sparklede flater. Igjen fjerner du alt slipestøvet med en microfiberklut.

Ved behov gjennomfører du siste steget på nytt, med et lag til. La det gjerne tørke over natten før et eventuelt lag til.

Har du små hull eller skader i taket legger du først på et tynt lag med sparkel og lar det tørke.

TIPS: Hvis du bruker to bredsparkler vil jobben gå langt mer smidig og effektivt! 

Når sparkelmassen fra første lag har tørket ferdig (gjerne over natten) må kanter og kladder slipes ned. Rolige bevegelser gir bedre kontroll, så du ikke sliper bort for mye.

TIPS: Et slipebrett med forlengerskaft og slipepapir gjør arbeidet enklere å nå opp til taket. 

Bruk en mikrofiberklut til å tørke bort slipestøvet, for at støv ikke skal sette seg i neste lag med sparkel. 

Påfør et nytt lag med sparkel. Denne gangen påfører du på et bredere felt for å få så jevn og rett overgang mellom veggen og hullet som mulig.

La sparkelmassen tørke. Følg bruksanvisning for anbefalt tid. 

Når siste laget er tørt, sliper du nøye over alle sparklede flater. Igjen fjerner du alt slipestøvet med en microfiberklut. Det er viktig at alt støv fjernes før du maler.

Ved behov gjennomfører du siste steget på nytt, med et lag til. La det gjerne tørke over natten før et eventuelt lag til.

Om du tar vare på redskaper og rester, slipper du kjøpe alt nytt til neste gang!

Rengjør utstyret så de ikke tørker ut. Sett lokk på eventuelle rester, skriv på hvor og når det er brukt (bruk maskeringstape). Og husk å kildesortere det som skal kastes!