Spill av video

Slik maler du huset - steg for steg

Skal du male huset? Dette er en steg-for-steg guide for hvordan du kan male huset ditt.

Det å male huset er et relativt stort og tidskrevende prosjekt. Ved å følge denne guiden kan du derimot spare timevis med arbeid – samtidig som du sikrer deg et fint, og ikke minst holdbart resultat.

Under har vi listet et minimum av produkter som vil hjelpe deg å lykkes best mulig med jobben.

Steg for steg

1

Forarbeid

Godt forarbeid er nøkkelen til et holdbart resultat

Det er viktig at kledningen er ren og tørr slik at malingen får et godt feste. Vask fasaden grundig med en kraftvask, skyll godt og la treverket tørke.

Grundig kraftvask av fasaden før maling av huset

Grundig vask av fasaden

Skrap bort løstsittende maling, og bytt ut treverk som er skadet. Slip deretter bort løse trefiber med slipepapir. Masker og dekk til alle flater som ikke skal males.

Skraper bort løstsittende maling før maling av huset

Skraper bort løstsittende maling før maling av huset

Sliper bort løse trefiber med slipepapir før maling av huset

Sliper bort løse trefiber med slipepapir før maling av huset

2

Grunnarbeid

Grunning av treverket

Tett eventuelle sprekker med fugemasse og la det tørke. Alle flater med rent treverk skal grunnes. Når endeveden grunnes, kan du bruke en bredsparkel for å beskytte grunnmuren mot flekker.

Endeveden må grunnes godt

Påfør grunning på det bare treverket

3

Toppstrøk

Pensel for kanter

Bruk en pensel til å male inn mot kanter og de vanskeligste tilkommelige flatene. Igjen kan du bruke bredsparkel for å beskytte grunnmuren mot malingsflekker når du maler endeveden.

Bruk bredsparkel for å beskytte grunnmuren mot flekker

Malerulle fordeler malingen raskere

Deretter anbefaler vi å male fasaden med en malerulle. Dette gjør at du sparer mye tid da malingen fordeles raskere, samtidig  sikrer du et jevnt og fint resultat. Bruker du et forlengerskaft får du en større rekkevidde og mindre unødvendig klatring, samt at du skåner både rygg og skuldre.

Med rulle går jobben mye fortere

Etterstryk med pensel for jevn malingsfilm

Malingen etterstrykes med en pensel for å sikre at kledningen får en jevn malingsfilm. Velg en pensel som passer til bredden på panelet.

Malingen etterstrykes med en pensel for å sikre at kledningen får en jevn malingsfilm

Malingen etterstrykes med en pensel for å sikre at kledningen får en jevn malingsfilm

Ved lengre pauser kan du bruke det lufttette penseletuiet for å  holde malingen fuktig frem til neste økt. Når fasaden er malt ferdig, kan du gå over til å male foringer og karmer. La malingen tørke godt før du maler det siste strøket.

På tide med en pause..

4

Vedlikehold

Vasker du fasaden hvert år, beholder du fasaden fin lengre.

Fasadevask

Lykke til!

Hjelp!

FAQ

 • Hvorfor skal man ikke male i sola?
  Ikke mal på varm vegg eller i direkte sollys. Det ytterste malingslaget tørker da for fort og man får blæredannelse og et malingslag som lett kan sprekke opp. Malingen/beisen beskytter dermed ikke huset ditt som den skal. Dette er særlig viktig når du grunner med oljemaling som skal rekke å trekke seg inn i treverket innen den tørker. 
 • Hvilke maleverktøy bør brukes til å male huset?

  Svaret er minimum to pensler og helst en rull. En bred fasadepensel som tar opp mye maling, for å slippe å dyppe ofte i malingen. I tillegg bør du ha en lang vinkelpensel for å komme til vanskelige områder. Vårt aller beste tips er å påføre malingen først med en smal rulle, så fordele malingen jevnt ut med penselen - da kan du male opptil dobbelt så fort!

  Tips: Velg bredden på fasadepenselen etter fasadepanelets bredde. Er kledningen ca. 100 mm bred, velg en 100 mm fasadepensel som dekker hele panelets bredde. Et annet tips kan være å ha flere penslere tilgjenglig om dere er flere som skal gjøre jobben. Ha også et forlengerskaft for hånden, for da når du flere områder samtidig som du skåner rygg og armer. Og til slutt: prøv vår praktiske stigekrok for å henge malingspannet på stigen mens du maler! Lykke til!

 • Når er det på tide å male vinduene?
  Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Det er den mest "sårbare" delen av vinduet. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. 20 cm opp på sidene. Huske grundig forarbeid, så blir det mye enklere å få flott finish!
 • Behøver man å skrape fasaden før man maler?

  For at malingen skal feste seg godt, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes.

  Tips: invester i en ordentlig skrape, og husk å dekke under med plast eller dekkfilt slik at du slipper å plukke malingsbøss ut av rosebuskene etterpå.

 • Jeg skal beise terrassen. Hva gjør jeg?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen – vær nøye med forberedelsene så har du bedre forutsetninger for et godt resultat.

  1. Start med å dekke til overflater og planter som finnes i nærheten av terrassen.
  2. Rengjør terrassen grundig. Tips! rengjør gjerne terrassen når det regner så går arbeidet lettere.
  3. Slip overflaten for å fjerne trefiberreisning og ujevnheter, så får du et mer behagelig gulv å gå på. Fjern støv.
  4. Beis terrassen. Tips! Ikke beis i direkte sollys - vent til det er svalt i luften, da rekker beisen å trekke godt inn i treverket og sluttresultatet blir penere.

  Obs! Vent terrassen er helt tørr før du går på med beis eller maling. Det kan være fuktig inni treverket selv om det virker tørt på utsiden.

Spør oss

Spør maleren

eller

Kontakt oss