Vertikal hage

Gjør det selv: En fin liten urtehage – Oregano, salvie og andre smakfulle vekster settes ofte i krydderbokser eller krukker i vinduskarmen. Julia tenkte på høyden og valgte en annen løsning. Med sinkbokser og helmatt maling forvandles en enkel trevegg til en fin kryddervegg.

Krydder på vertikalen

Julia som skal male deorative gjenstander til hagen

Godt, sunt og velduftende – tre hyggelige fordeler som kommer med en egen kryddersamling.

Om det er begrenset med plass i hagen eller om man bare vil ha et litt annerledes oppsett, er en vegg med krydder i flere etasjer en praktisk og vakker løsning. Vekstene havner i blikkfanget og blir et grønt innslag på en vegg eller espalier.

Dessuten er det enkelt å klippe av de bladene og grenen som skal brukes i matlagingen. Alt som trengs er maling, sinkbokser, en treplate og sterk tape.

Mesteparten av alle krydderurter er lettstelte, men for at de skal trives bør veggen plasseres et varmt og solrikt sted. I dette tilfelle har Julia valgt sitron-melisse, gressløk, rosmarin, oregano, salvie og lavendel.

Forbered

Forberedelser for å male en bordplate

Etter å ha slipt lett over og tørket av den ubehandlede treveggen med en tørr mikrofiberklut, begynner Julia med å rulle på grunning. I sprekkene brukes en pensel forå dekke alt treverket.

Prosessen med å male

Male

Når overflaten er tørket gjøres det samme med to strøk sort murmaling. Det gir treet et matt tavleliknende utseende.

Maling av planker på et bord inne

Ferdigstille

Maling og fjerning av maskeringsteip

For å feste sinkboksene bruker Julia dobbeltsidig tape. To lange remser settes horisontalt på baksiden av boksene. Boksene måles så opp og settes på plass på treplaten når den ligger nede. Veggen er nå ferdig til å henges opp, og fylles med jord og krydderurter.

Bygging av en vertikal hagehylle
Vertikal krydderhylle

Relaterte artikler