Male eller beise ute? Vi viser deg hvordan du lykkes med jobben og hvordan du blir ferdig på kortest mulig tid.   Sånn!

Å male hus og gjerde kan faktisk være enklere enn du tror? Ved bruk av malerull for å male fasade og gjerde kan du spare både tid og energi. Vi deler tips og råd og hjelper deg i gang!

Sånn velger du riktig utstyr

Gå til produktvelger
Malermester Åsa vasker en vegg med superkosten.
En kvinne som maler et hvitt gjerde
Utendørsrull liggende kledning

Å male fasaden er en god investering

For mange kan det å male utendørs føles som en stor og tidkrevende oppgave, er det viktig å huske på at eksteriørmalingen skal beskytte treverket, slik at det holder seg lengre. Det er derfor en god investering å gjennomføre lett vedlikeholdsarbeid, som å vaske fasaden, årlig. Da forlenger du levetiden på malingen, og kan ofte utsette det neste strøket noen år. Noen ganger kan en skikkelig vask være nok, og den originale malingsfargen kommer frem igjen og huset skinner. Andre ganger er det på tide å friske opp malingen. Også dersom du skal male, er rengjøring ekstra viktig. Dette for å fjerne grønske, skitt og alt annet som samler seg på husveggen.

Mal mer effektivt ved bruk av malerull

Når du skal i gang med å male veggen eller gjerdet, er det mange som lurer på om man burde bruke malepensel eller malerull. Fagansvarlig i Jordan, Åsa Schaanning er tydelig i hennes anbefalinger: den absolutt raskeste metoden er å bruke en utendørs malerull og pensel kombinert. Da velger du egnet malerull for din fasade, 7 cm egner seg best for stående kledning, men 14 er best egnet for liggende kledning. Fest rullen på et forlengerskaft, så får du lang rekkevidde og kan jobbe både mer effektivt og med mindre belastning. Rull malingen utover, og dra over med en pensel, for å sikre god dekk også i kriker og kroker. På denne måten rekker du over store flater av gangen og blir ferdig på kortere tid.Veien til mål er ikke så langt unna! Hvis dere er to om jobben, kan den ene rulle og den andre etterstryke med pensel. Da går det dobbelt så raskt, og jobben blir mye mer hyggelig.Her på jordanvethvordan.no kan du finne både artikler og videoer som skal hjelpe deg på veien. Vi har også et utendørssortiment som gjør at du kan male raskere. Da er både tid og energi spart. Her drar vi deg gjennom stegene for å male huset.

Spørsmål og svar

Å male ute består hovedsakelig av to prosesser: rengjøring før maling, og maling når det er tørt. Rengjøring kan med fordel gjøres i regnvær, da det gjør vaskingen lettere. Men malejobben må ha tørrvær og krever helt tørt treverk. Vi anbefaler å ikke male flater som står, eller nettopp har stått, i direkte sollys. Veggen kan være for varm, og malingen tørker dermed for fort. Les mer om maling i ulikt vær.

Kraftvask er noe som brukes før du skal male. Det er sterkere enn husvask, og fjerner alger, skitt og smuss fra flaten som skal males. Den matter overflaten ned og gir et godt grunnlag før malingen. Husvask derimot er mildere, og perfekt til årlig rengjøring og vedlikehold av både hus og gjerde, noe som forlenger levetiden til malingen.

Har du sprekker i malingen, blærer som flasser eller vannskader? Da er det på tide med et nytt strøk maling. Eksteriørmaling skal beskytte treverket, og dersom det er gammelt eller skadet trengs det et nytt strøk. Det kommer an på vind og vær, vedlikehold, og hvilken kvalitet på malingen som er brukt. En dyrere maling holder lengre enn en billigere type. Les derfor hva som står på malingsspannet som er brukt, og se etter tegn på veggen.

Å male huset kan føles som en stor oppgave. Hvis du bruker godt verktøy som tar med seg mye maling, går det mye fortere. Bruk en utendørsrull først for å få maling raskt opp på husveggen. Bruk deretter en eksteriørpensel for å stryke ut malingen jevnt og fint. Husk å dekke kanter og detaljer godt. Begge produkter brukes på forlengerskaft, slik at du jobber raskere og sparer krefter. Se mer om hvordan male huset på halve tiden.

Skader i malingen kan gi skader på treverket. Eksteriørmaling skal beskytte treverket, så det er viktig at den er intakt. Hvis du har blærer og flass, burde dette skrapes av, og ny maling påføres. Hvis du skraper ned til nytt treverk må dette grunnes først med for eksempel Visir før du påfører ny maling. Dersom du finner råte i treverket ditt må dette dessverre erstattes med nytt, friskt treverk før du maler.