Male eller beise ute? Vi viser deg hvor enkelt det kan være å male hus og gjerde.   Sånn!

Visste du at å male hus og gjerde er enklere enn du tror? Med noen gode råd og riktig verktøy kan du spare mye tid og energi.

Sånn velger du riktig utstyr

Gå til produktvelger
En skrape som dras opp og ned på husveggen
En kvinne som maler et hvitt gjerde
Maling av en fasade og panelvegger med en bred malekost
Kvinne som maler vinduskarmen utenifra
Male fasade på halve tiden

Å male fasaden er en god investering

Å male utendørs kan for mange føles som en større og tidkrevende oppgave. Det som er viktig å vite om eksteriørmaling er at den skal beskytte treverket, slik at det holder seg lengre. Det er derfor en god investering å også gjøre litt lett vedlikeholdsarbeid hvert år, som å vaske fasaden eller gjerdet. Da forlenger du levetiden på malingen, og kan ofte utsette det neste strøket noen år.

Men er det på tide å male et nytt strøk, er veien til mål faktisk ikke så lang som mange tror. Vi i Jordan har utviklet både artikler og videoer som skal hjelpe deg på veien, men også et utendørssortiment som gjør at du kan male mye raskere. Da er både tid og energi spart.

+ Vis mer av teksten

Vask hus og gjerde en gang i året

Vi vil til enhver tid anbefale å rengjøre fasadeveggen eller gjerdet årlig. Dette gir lengre levetid til malingen, og du slipper å male så ofte. Noen ganger kan en skikkelig vask være nok, og den originale malingsfargen kommer frem og huset skinner.

Og når du skal male, er rengjøring enda viktigere. Dette er for å fjerne grønske, skitt og alt annet som samler seg på husveggen – bare tenk hvor skitne vinduene dine er. Her drar vi deg gjennom stegene for å male huset.

Maling av husveggen er enkelt med riktig maleverktøy

Når du skal male veggen eller gjerde, er den absolutt raskeste metoden å bruke en utendørs malerull og pensel kombinert. Dersom du har skrapet bort maling i rengjøringsfasen, må bart treverk grunnes før du maler. Husk også å grunne endeveden godt.

Veien til mål er ikke så langt unna! Hvis dere er to om jobben, kan den ene rulle og den andre etterstryke med pensel. Da går det dobbelt så raskt, og jobben blir mye mer hyggelig.

Spørsmål og svar

Å male ute består hovedsakelig av to prosesser: rengjøring før maling, og maling når det er tørt. Rengjøring kan med fordel gjøres i regnvær, da det gjør vaskingen lettere. Men malejobben må ha tørrvær og krever helt tørt treverk. Vi anbefaler å ikke male flater som står, eller nettopp har stått, i direkte sollys. Veggen kan være for varm, og malingen tørker dermed for fort. Les mer om maling i ulikt vær.

Kraftvask er noe som brukes før du skal male. Det er sterkere enn husvask, og fjerner alger, skitt og smuss fra flaten som skal males. Den matter overflaten ned og gir et godt grunnlag før malingen. Husvask derimot er mildere, og perfekt til årlig rengjøring og vedlikehold av både hus og gjerde, noe som forlenger levetiden til malingen.

Har du sprekker i malingen, blærer som flasser eller vannskader? Da er det på tide med et nytt strøk maling. Eksteriørmaling skal beskytte treverket, og dersom det er gammelt eller skadet trengs det et nytt strøk. Det kommer an på vind og vær, vedlikehold, og hvilken kvalitet på malingen som er brukt. En dyrere maling holder lengre enn en billigere type. Les derfor hva som står på malingsspannet som er brukt, og se etter tegn på veggen.

Å male huset kan føles som en stor oppgave. Hvis du bruker godt verktøy som tar med seg mye maling, går det mye fortere. Bruk en utendørsrull først for å få maling raskt opp på husveggen. Bruk deretter en eksteriørpensel for å stryke ut malingen jevnt og fint. Husk å dekke kanter og detaljer godt. Begge produkter brukes på forlengerskaft, slik at du jobber raskere og sparer krefter. Se mer om hvordan male huset på halve tiden.

Skader i malingen kan gi skader på treverket. Eksteriørmaling skal beskytte treverket, så det er viktig at den er intakt. Hvis du har blærer og flass, burde dette skrapes av, og ny maling påføres. Hvis du skraper ned til nytt treverk må dette grunnes først med for eksempel Visir før du påfører ny maling. Dersom du finner råte i treverket ditt må dette dessverre erstattes med nytt, friskt treverk før du maler.