Pusse opp? Vi viser deg hvor enkelt det kan være å male lister og vindu.   Sånn!

Sorte vinduskarmer, lister i samme farge som veggen, eller klassisk hvitt. Mulighetene er mange når man skal male vindu og lister, og med noen smarte tips kan du gi rommet nytt liv.

Sånn velger du riktig utstyr

Gå til produktvelger
Maling av lister med en liten pensel
Maling av lister med en malekost og sparkelspade for nøyaktig maling
Fjerning av maskeringslist rundt et vindu

Maling av lister og karmer

Å male vinduene inne eller ute, eller å male listene – gir ofte rommet et uventet løft. Felles for vindu og lister er at det er flater som blir godt brukt og dermed utsatt for en del slitasje, og da vil endringen oppleves som stor. Robotstøvsugeren kjører inn i fotlistene, blomstervaser lager merker i vinduskarmene, vinduer åpnes og lukkes flere ganger om dagen – alt dette bidrar til mye slitasje. Men det er ofte den malejobben folk gjør så sjeldent de kan. Vi viser deg enkle steg som gjør jobben raskere, og ikke minst sikrer deg et strøkent resultat. Og kanskje litt inspirasjon på veien.

+ Vis mer av teksten

Lister og karmer i samme farge som veggen

Vi ser en ny trend hvor vinduer blir malt mørkere, eller i samme farge som veggen. Karmer i én farge, sprosser i en annen. Eller listene i samme farge som taket/veggen. Gi personlighet til de “kjedelige” flatene som du kanskje tidligere ikke har turt å endre for mye, og gi rommet nytt liv. Se noen kreative ideer til hjemmet ditt.

Tipsene som gir strøkent resultat

Det viktigste for de fleste er å slippe malingssøl og striper i malingen. I tillegg er det mange som gruer seg til detaljene, men med en kvalitetstape eller en stø hånd og god pensel, er dette mulig selv for de som aldri har malt før.

For å sikre strøkent resultat bør du ha et strøkent utgangspunkt. Det innebærer vask, litt pussing og grunning der det trengs. Vi viser deg hvordan du maler lister og vinduer i detalj her. Skal du male vindu ute, går du hit.

Vårt hemmelige våpen for optimalt resultat, er å bruke en skrå presisjonspensel med SmartEtui. Dette er våre beste pensler for detaljene, som gir deg god kontroll og den flotteste finishen. De finnes i forskjellige størrelser, alt etter hvor smalt eller bredt du skal male. Med en slik pensel i hånden og rene flater, går malejobben som en lek.

Verdt å vite om lister og vindu

Tidligere malte lister trenger du kun å vaske og eventuelt reparere små hull og ujevnheter før du maler de på nytt. Tørk over listene med wipes for å fjerne skitt og smuss, og skape heft for den nye malingen. Når listene er rene og hull fikset, anbefaler vi at du maskerer veggen og dekker til gulvet, før du påfører maling med lange og jevne strøk med en skrå presisjonspensel. Den gir en flott finish og strøkne lister.

For å male lister og vindu, trenger du en god håndfull produkter. Dersom du må sparkle litt først, anbefaler vi en liten japansparkel som gjør det lett å dekke små hull og ujevnheter. Ellers vil du komme langt med en god maskeringstape, wipes til rengjøring, et håndholdt malekar og en god skrå presisjonspensel. Da går jobben som en lek! Trykk deg gjennom guiden for å finne frem til anbefalte produkter til malejobben.

La oss snu litt rundt på det: Hvis du skal male taket, så anbefaler vi å begynne med dette. Vi pleier å si at vi alltid «starter med det som er øverst først». Da er det fint å ta med taklister i samme slengen. Vi anbefaler å male gulvlistene etter at du har malt veggen.

Godt spørsmål, men vi har dessverre ikke et helt klart svar på dette. Ikke fordi vi ikke vet, men fordi det kommer an på så mye. Geografi, farge, hvilken maling som har vært brukt tidligere, type vindu og hvilken side på huset vinduet befinner seg, er faktorer som spiller inn. Ser du at det begynner å bli tørt eller flisete, gjerne ned mot blikket/metallet, da er det greit å sette i gang malejobben.

Det er lurt å slipe over der du skal flekke, sånn at det ikke blir noen kanter på malingen. Det kan hende at du også må flekksparkle og pusse litt, særlig hvis du ikke ønsker synlige hull på listen. Bruk en liten sprosse-pensel til malingen. Dytt maling forsiktig på det lille området som skal males, og prøv å jevne det mest mulig ut med den eksisterende malingen. Det vil bli noe farge- og glansforskjell når du flekkmaler.

Du har ikke en ren stue før vinduene skinner. Et tips er å fukte mikrofiberkluten med kaldt vann og “polere” over vinduet. Kluten sørger for å løse opp flekker, sot og fett og legger igjen litt fukt på vinduet. Etterpå tørker du av med en god nal. Hold nalen litt på skrå når du jobber deg nedover vinduet, så slipper du at vannet renner over der du nettopp har vasket. Husk å tørke av nalen med en mikrofiberklut mellom hvert drag. Se mer her for hvordan du vasker vinduer.