Pusse opp? Vi viser deg hvor enkelt det kan være å male møbler eller en dør.   Sånn!

Det er fint å ta vare på tingene man har, istedenfor å kjøpe nytt. Gi gamle møbler og dører nytt liv med litt maling.

Sånn velger du riktig utstyr

Gå til Produktvelger
Et skrapeverktøy som skraper av maling på en dør
Fargeglade krakker

Gamle møbler blir som nye

Kanskje du vil at dørene skal skille seg ut fra resten av veggen? Eller hva med å male Ikea-kommoden i gangen i samme farge som veggen? Med noen enkle malingsstrøk, kan du gi nytt liv til både møbler og dører som passer til resten av hjemmet ditt.

Når du skal male møbler eller dører, er forarbeidet viktig. Dette er ting som ofte har en del slitasje og er flater som skal brukes, som toppen på en kommode eller stolbein man sparker bort i. Derfor er det ekstra viktig med godt forarbeid først, så sikrer du at malingen holder lengre uten å flasse av.

Et stalltips til deg som skal male en overflate som er ekstra blank eller glatt, noe som ofte er tilfellet på slette dører, tidligere malte flater eller et Ikea-møbel, er å slipe overflaten for å fjerne det øverste, glatte laget slik at malingen hefter godt. Er du usikker på om det er nok med å pusse, kan du supplere med heftgrunn før du maler.

+ Vis mer av teksten

Når du skal male møbler og dør, er det alltid viktig med strøken finish. Derfor er det avgjørende å bruke en god presisjonspensel som kommer til i alle kriker og kroker og som gir deg kontroll mens du maler. Du ønsker heller ikke at penselen mister bust eller gir malingsstriper. Dette vet vi er ekstra viktig for deg, og derfor er valget av pensel noe å tenke på for å få det fineste resultatet.

Dette er spesielt viktig om du skal male en dør med profiler eller speil, som det kalles. Da ønsker man å unngå unødvendige rennemerker og komme godt til i kriker og kroker. Vi viser deg hvordan det er smart å gå frem i denne malehjelpen. Skrå presisjonspensel kommer også med et praktisk Smartetui, så du ikke får støv og skit i penselbusten mellom strøkene eller når du bytter over til malerull eller etterstryker.

En helt slett dør derimot bør du male med malerull, så jobber du raskt og effektivt. Vi forklarer deg hvordan du får strøkent resultat på en slett dør, her.

Vår favoritt til ultraglatt resultat

Dersom du ønsker en “sprøytemalt” finish på døra, eller møbelet ditt, kan du bruke en etterstrykerpensel – en bred pensel med spesialutviklet bust for å sikre ultraglatt resultat. Penselen skal ikke “male”, bare være lett fuktet i maling og strykes over malingen du allerede har påført. Stryk med et jevnt og lett trykk langs overflaten. Bruk etterstrykeren rett etter at du har påført malingen, før den begynner å tørke, og jobb vekselsvis med pensel, rull og etterstryker. Da får du et strøkent og flott resultat!

Spørsmål og svar

Uansett hvilket møbel du skal male, vil som oftest en vanntynnbar oljemaling til tre og panel være riktig valg. Disse tørker raskere enn de klassiske oljemalingene, men det gir et bedre inneklima og tørketiden er mye raskere. De er likevel veldig slitesterke og lett å få pent.

Mange lurer på om man kan bruke veggmaling på møbler. Vår anbefaling er å unngå dette. Det er fordi den ikke tåler like mye slitasje og ikke er like robust som annen interiørmaling, noe møbler ofte krever. Den gir heller ikke like flott resultat, da den ikke flyter utover like fint som annen maling. Så veggmaling burde kun brukes på veggen.

Svaret er JA! Men Ikea-møbler er som regel litt glatte i overflaten når de kommer fra butikken, så det kan være smart å først slipe ned møbelet med et fint slipepapir, ikke grovere enn 180-korning. Deretter maler du ett eller to strøk med heftgrunning før du maler med ønsket farge til slutt. Husk å sparkle og reparere eventuelle skader før du grunner. Les mer om å male et IKEA møbel, her.

Det er mulig å skape en ultraglatt finish. Du kan bruke en filtrull, eller en etterstrykerpensel, som gir minimalt med struktur hvis du påfører med en lett hånd. Fiks ferdig!  Dypp etterstrykeren lett i maling,  og stryk over overflaten som allerede er malt med et jevnt og forsiktig trykk. Da jevner malingen seg fint ut og gir en flott finish. Husk å senke temperaturen i rommet du maler i, så får du lenger tid til å jobbe med malingen før den setter seg.

Ytterdør maler du som om du maler en vanlig innedør, men med eksteriør-maling såklart! Også ute begynner du med detaljene på døren med en presisjonspensel, før du ruller de store flatene. Du kan jo se hvor enkelt det kan gjøres her.

Møbler og dører kan ofte være glattere på overflaten enn en vegg eller et tak. Tre stalltips for at malingen skal sette seg godt er: å slipe ned overflaten lett med et fint slipepapir først (f.eks. 180-korning), bruke heftgrunn før du maler hvis det ikke er malt fra før, og rengjøre overflaten grundig og godt først, for å skape bedre heft for malingen.